Kakanjac Suad Čobo na YOTA 2022 u Hrvatskoj: Prezentirao živi svijet kamenoloma i jama u Kaknju

U Karlovcu u Hrvatskoj je od 6. do 13. avgusta 2022. održan Deseti Youngsters on the Air ljetni kamp mladih radioamatera, u organizaciji Međunarodne radioamaterske unije (IARU) i Hrvatskog radioamaterskog saveza (HRS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Državni tim Bosne i Hercegovine, Suad Čobo drugi sa lijeve strane

Na ovom kampu je učestvovalo oko stotinu učesnika iz 26 zemalja svijeta, većinom iz IARU Regije 1 koja obuhvata Evropu, Afriku i sjevernu Aziju, sa zemljama – gostima iz El Salvadora (Regija 2) i Japana (Regija 3).

Državni tim Bosne i Hercegovine i Suad Čobo tokom rada na otoku Krk
Državni tim Bosne i Hercegovine, Suad Čobo prvi sa desne strane

Ove godine, Bosna i Hercegovina je imala četiri predstavnika, a među njima je bio i naš sugrađanin Suad Čobo, predložen od strane Radio kluba Zenica i prihvaćen od Asocijacije radioamatera u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suad Čobo
Predstavljanje Bosne i Hercegovine na Interkulturalnoj noći

Svi učesnici tokom sedam dana boravka u Karlovcu su se na brojnim radionicama imali priliku upoznati sa raznim temama iz svijeta radioamaterizma, a neke od njih su: satelitske komunikacije, postavljanje i proračun antena, daljinsko upravljanje radiostanicama, amaterska radiogoniometrija (ARG), programiranje, konstrukcija elektronskih uređaja za radio komunikacije.

Suad Čobo
Zajednička fotografija svih učesnika YOTA kampa tokom završne ceremonije
Zajednička fotografija svih učesnika YOTA kampa tokom završne ceremonije

U toku kampa su organizovane i posjete lokacijama u Hrvatskoj, gdje su održana i takmičenja za sve radioamatere: ostrvo Krk (Islands on the Air – IOTA), grad Zagreb, Park prirode Medvednica i vrh Sljeme (Summits on the Air – SOTA, Parks on the Air – POTA i Flora & Fauna – FF), grad Karlovac, te Stari grad – Kaštel Dubovac (Castles on the Air – COTA).

Predstavljanje Bosne i Hercegovine na Interkulturalnoj noći

Također, tokom cijelog kampa, učesnici su imali priliku biti u eteru na svim opsezima i načinima rada, i to kroz specijalne pozivne znakove dodijeljene za ovaj kamp. Veliki broj radioamatera iz cijelog svijeta je održao na hiljade radio veza sa učesnicima kampa.

Drugi dan je održana tradicionalna Interkulturalna noć, gdje je svaki državni tim mogao predstaviti hranu, piće i znamenitosti iz svoje države.

Zbog ograničenja u vezi prijenosa hrane preko državnih granica u Hrvatsku, Bosna i Hercegovina je svim posjetiocima predstavila samo bosanski lokum, te su podijeljene QSL karte članova naše delegacije.

Suad Čobo je ispred našeg tima održao prezentaciju Bosne i Hercegovine, te podijelio QSL karte Radio kluba Kakanj sa projekta Quarry Life Award – Živi svijet kamenoloma iz 2016. godine.

Na kartama je na engleskom jeziku opisan živi svijet kamenoloma i jama u Kaknju. Time je promovisao Bosnu i Hercegovinu, Opštinu Kakanj, kao i privredna društva u Kaknju.

Zajednička fotografija državnih timova Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske

Sve države su bile raspoređene u četiri grupe, a naš državni tim je bio u grupi sa još pet država: Estonijom, Španijom, Irskom, El Salvadorom i Islandom.

Obezbijeđena su četiri laptopa od strane Richarda Rileya, u ime sponzora takmičenja Remote Ham Radio, kao nagrade za pobjednički tim svake grupe. Naš bh. državni tim je u svojoj grupi od šest država bio objednički, ostvarivši najviše radio veza, te smo kao pobjednici osvojili laptop.

Radovi na postavljanju opreme na vrhu Sljeme, planina Medvednica

Također, svi su učesnici dobili besplatan pristup RHR-ovoj online platformi i daljinskoj radio stanici u Zagrebu do 25. godine života.

Učesnici našeg državnog tima ovom prilikom žele da se zahvale IARU i Hrvatskom radioamaterskom savezu na odličnoj organizaciji takmičenja, te Asocijaciji radioamatera u Bosni i Hercegovini koji su pokrili sve putne troškove tima.

Učešće na radionici na kampu, četiri člana bh. državnog tima na desnoj strani

Također, apeluje se na privredna društva u Kaknju da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu Radio klubu Kakanj, koji je u izuzetno teškoj materijalnoj i finansijskoj situaciji. Zbog takve situacije je onemogućena obnova i prijem prijeko potrebnih mladih članova.

Državni tim Bosne i Hercegovine tokom posjete Starom gradu Dubovcu, Suad Čobo prvi sa desne strane

Ne treba zaboraviti od kolike važnosti su radioamateri bili u najtežim životnim okolnostima prilikom elementarnih nepogoda i ratnih dešavanja.

Zajednička fotografija sa svim učesnicima YOTA kampa

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE