Kakanjac Adem Karamuja obavio umru za heroja Zengu i mnoge druge

Popularno

Povezano

Zasigurno da su rijetki u Kaknju koje nije pogodila vijest o smrti ratnog heroja Zejnila Kadrića poznatijeg kao Zenga.

Mnogi su se putem društvenih mreža oprostili od Zenge, a posljednji ispraćaj obavljen je dan poslije njegove smrti u selu Lučići. Dženazi je prisustvovao veliki broj ljudi, a osiguran je i besplatan prijevoz autobusima iz Kaknja.

- Marketing -

Još uvijek vlada nevjerica među njegovim sugrađanima, da još uvijek neće šetajući ulicama grada iz daleka čuti zvuk unikatnog zvuka Zengine frule.

Karamuja pozitivno iznenadio sugrađane

Kakanjac Adem Karamuja također je poznavao Zengu. Zbog njegovog herojstva odlučio je učiniti neobičnu stvar – obaviti umru.

Karamuja je za Zejnila Kadrića Zengu obavio umru što je njegove sugrađane pozitivno iznenadilo.

-Umre su obavljene striktno za ljude koji su muslimani i koji su obavljali namaz i bili dobri među svojim komšijama. Izuzev našeg Zenge, koji je obolio od već nama poznatih simptoma svoje bolesti, do tada je bio primjeran insan i musliman koji je išao i u džamiju i bio od koristi društvu i zajednici gdje je živio – kaže Karamuja za Hayat.ba.

Neposredno prije razgovora sa Ademom saznali smo da Zenga nije prvi čovjek za kojeg je obavio umru. Naime, to je činio i za druge.

Na naš upit koliko je ljudi u pitanju, odgovara:

-Ne znam tačno koliko sam umri obavio. Kao prvo se gleda da je musliman i da pada Allahu na sedždu i vjeruje u jednog jedinog Allaha. Ne znam i ne brojim. Obavio sam za insane koje striktno znam il sam poznavao i znam da je pao barem jednom na sedždu svome Gospodaru i tako i obavljam umre.

Karamujin gest posebno je neobičan jer umru uglavnom obavljaju članovi porodice, dok je on to učinio za više svojih sugrađana.

Na upit zašto to radi odgovara:

-Nas vjera uči da su svi muslimani vjernici u Allaha braća i da će se i u dženetu zalagati jedan za drugog, kao i da će tražiti jedan drugog po dženetu. Umra nije samo za članove porodice, već općenito braću u Islamu, to jest muslimani. Mislim da je dobro činiti neko djelo za nekog muslimana ako ga znaš a koji je već preselio na vječni, bolji svijet, da mu bude od koristi polaganje računa i odgovori na pitanja meleka koji mu dolaze odmah na prvom ispitu u kaburu, kazao je Karamuja.

Legenda o heroju Zengi

Legenda o heroju Zengi rođena je jednog ratnog dana na planini Vlašić kada je on u jednom snažnom napadu neprijatelja ostao sam na liniji odbrane koju je nadljudskim naporima uspio odbraniti.

Odlučno i hrabro je pucao pružajući otpor i nije ustuknuo ni milimetra nazad, premda je sva neprijateljska vatra bila usmjerena na njega. Stotine metaka su fijukale oko njegove glave i taj dramatični trenutak će poslije odrediti i njegov život u kojem je praktikovao hodati kilometrima uz saobraćajnice centralnog područja Bosne i svirati frulu.

- Marketing -

Najnovije