15.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Kakanjac Adem je ispunio svoj zadatak: Nakon borbe sa dotrajalim kolicima Čejvo dobio nova

Adem Delić, socijalni radnik, ispunio je u proteklim danima svoju dužnost, prije svega ljudsku a zatim i profesionalnu.

Ne poznaju svi Kakanjci i Kakanjke sudbinu Šefika Pandžića Čejve, koji je od malih nogu želio postati “pravi igrač” u nogometu. Snovi nisu ostvareni zbog njegove predispozicije, životnih i radnih uslova.

Život ga nije mazio, rano je ostao bez roditelja što je kod njega i braće ostavilo dubok trag i posljedice.

Kroz život se snalazio kako je znao i prolazio razna iskušenja, međutim nikada nije odustao od fudbala, doduše zadnjih godina samo kao “najglasniji” navijač Rudara i Mladosti.

Zadao sebi zadatak

Socijalni radnik, iz prve rečenice teksta, Čejvu je u posljednjih nekoliko dana viđao u invalidskim kolicima koja su dotrajala i u raspadnom su stanju.

Jedna guma pukla što je otežavalo njegovo kretanje, ali uz pomoć brata nekako je obilazio grad uzduž i poprijeko jer je to bila njegova svakodnevnica dok nije slomio nogu i sada su mu ugrađeni fiksatori te su prognoze doktora da će u kolicima ostati oko godinu dana.

  • Prvi put u kolicima sam ga vidio 31.05.2021. godine kada mi je ispričao kroz plač šta mu se desilo. Odmah sam sebi dao zadatak, da mi je kao socijalnom radniku dužnost pomoći Šefika jer se nalazi u stanju socijalne potrebe i dopronijeti onoliko koliko su moje mogućnosti – kaže Adem Delić.

Primjer radnika u državnoj službi

Delić svakako može poslužiti kao primjer, nažalost rijedak, drugim uposlenicima čiji izvor finansiranja pristiže iz budžeta, te da posao nije samo između “četiri zida”.

Kako je sebi zadao zadatak, tako je krenuo u akciju kako bi isti riješio.

Samo četiri dana kasnije (03.06. 2021.) Delić je uspio u svojoj namjeri. Zadatak je riješio uz pomoć ljudi koji su osjetljivi na marginalizovane grupe ljudi, uz pomoć koordinatora za društvenu brigu pri Medžlisu IZ Kakanj.

Šefiku su isti dan na kućnu adresu, u naselju Varda, dostavljena nova kolica koja će svakodnevno koristiti za svoje potrebe.

(Kakanj-X)

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO