Kakanj “na prvoj liniji” kulture sjećanja: Članovi UG “Marš mira” u uredu načelnika Bajtarevića o organizaciji i aktivnostima

Predstavnici Udruženja “Marš mira” posjetili su ured načelnika irnesa Bajtarevića u Kaknju. Glavna tema jučerašnjeg sastanka bila je organizacija i aktivnosti koje će podržati učešće građana Kaknja na ovogodišnjem Maršu mira, od Nezuka do Potočara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marš mira, koji se održava svake godine, simbolično obilježava put koji su prešli preživjeli iz genocida u Srebrenici, tragajući za sigurnošću u Nezuku do slobode u Potočarima. Ovaj događaj okuplja ljude iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i šire, u zajedničkom koraku prema sjećanju i pomirenju.

Na sastanku su predstavnici Udruženja “Marš mira” iznijeli planove i aktivnosti vezane uz organizaciju učešća građana Kaknja na Maršu mira. Razmatrane su strategije kako mobilizirati lokalnu zajednicu, potaknuti aktivno učešće građana te osigurati podršku za uspješno i dostojanstveno predstavljanje grada Kaknja na ovom značajnom događaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Mirnes Bajtarević istakao je važnost podrške ovakvim inicijativama te izrazio spremnost općinske administracije da pruži potrebnu podršku i resurse za uspješno učešće građana Kaknja na Maršu mira. Dogovorene su daljnje aktivnosti i saradnja kako bi se osiguralo da Kakanj bude dostojno predstavljen na ovom važnom događaju koji promiče mir, pomirenje i sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

Kontinuirana podrška

Također, načelnik Mirnes Bajtarević redovno odobrava sredstva za prevoz kakanjskih učenika u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari.

Ova inicijativa prkatično je logistička podrška, ali i izraz dubokog uvjerenja da mladi moraju znati i razumjeti što se dogodilo u Srebrenici. Kroz posjete Memorijalnom centru, učenici stječu neprocjenjivo iskustvo i saznanje o tragediji koja se dogodila, promičući tako važne vrijednosti sjećanja, poštovanja i razumijevanja među budućim generacijama.

Ovaj kontinuirani angažman načelnika Bajtarevića pokazuje predanost općinske vlasti u promicanju istine, pomirenja i izgradnji budućnosti utemeljene na poštovanju ljudskih prava i miru.

(K.P. / Kakanj-X)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE