Kakanj: Modrinje bi uskoro moglo dobiti most, hoćemo li ga vidjeti prije nego bude izgrađen?

Direktor Zavoda za planiranje i izgradnju općine Kakanj kao ugovorni organ donio je odluku 12. septembra o pokretanju postupka javne nabavke radova na izgradnji AB mosta preko rijeke Bosne u Modrinju, na području općine Kakanj.

Prema Odluci procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a je 1.282.051,00 KM.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Sredstva su obezbijeđena Budžetom Općine Kakanj za 2022. godinu, no jedan dio sredstava će biti prikupljen od kantona.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona od ukupnog iznosa učestvuje sa 750.000 KM dok će Federalno ministarstvo finansija sa 720.000 KM.

Realizacija postupka javne nabavke radova na izgradnji mosta preko rijeke Bosne u Modrinju će se provesti putem otvorenog postupka.

Kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena.

Hoćemo li ga vidjeti prije nego bude izgrađen?

Podsjećamo, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), uz pomoć općinske Službe CZ Kakanj, kakanjskih vatrogasaca i teške mašine firme “Trgošped”, 1. aprila 2018. godine uklonili su tokom noći plutajuće stablo koje je, usljed porasta vodostaja rijeke Bosne, ugrozilo viseći pješački most u kakanjskom naselju Modrinje.

Prethodno su pripadnici FUCZ i općinske Službe CZ Kakanj nekoliko sati pokušavali naći način kojim bi se bez dodatnih oštećenja mosta uklonilo zaglavljeno stablo koje je prijetilo da sruši viseći most jer je uočeno napuknuće na nosivoj strani, odnosno na stopi mosta.

Motornim pilama isječene grane koje su, zajedno sa jednim dijelom stabla, izvučene sajlama zakačenim za bager, što je omogućilo da ostatak stabla prođe ispod mosta.

Nakon toga toga most je zatvoren da bi se utvrdila i sanirala nastala šteta kako se ne bi ugrozila sigurnost lokalnog stanovništva koje koristi ovaj most.

Ovaj izuzetno važan pješački most na rijeci Bosni u blizini Kaknja, posebno za stanovništo koje tu živi, poplavljen je ranije 2014. godine.

Četiri godine kasnije pored brojnih projekata koji se planiraju i realiziraju na području općine Kakanj došlo je do pokretanja procesa izgradnje novog.

Vrijeme će pokazati da li ćemo i ovaj most vidjeti na nekom anonimnom portalu “kao završenog” prije nego se u stvarnosti završi i izvođač radova ozvaniči kraj.

Reakcije mještana

Da se radi o vrlo važnom mostu za stanovništvo Modrinja pokazuju i brojne pozitivne reakcije nakon informacije da se isti planira graditi ponovo.

“Svaka čast, baš je trebao most u Modrinju”, “Hvala Bogu pa smo i mi došli na red da se nešto uradi po pitanju mosta. Bilo je vrijeme davno. Mnogo smo godina čekali na most, nadam se da ćete sa radovima krenuti što prije jer smo mi odsječeni sa svih strana”, ” Evo Fikreta i naše molbe uslišene”, “Hvala bogu dočekali smo i to”, ” Mašala nek se radi i gradi”, samo su neki od komentara.

 

Načelnik poručio: Nećemo stati!

Pored reakcija građana zadovoljstvo ovim projektom nije skrivao ni načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Poručio je da se u Kaknju rade milionske projekti te da nastavak slijedi jer na tome neće stati.

  • Nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa, izrade projekta, uslijedilo je iznalaženje sredstava. Napokon, nakon višegodišnjeg truda naših sposobnih kakanjaca, danas je raspisan postupak javne nabavke za izgradnju mosta u MZ Modrinje.  U Kaknju se ponovo rade milionski projekti. Nećemo stati na ovome, nastavljamo dalje jer, Kakanj nam je na prvom mjestu, sigurno! – poručio je Bajtarević.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Zašto ljudi vole gledati sadržaje o serijskim ubojicama?

Posljednjih nekoliko godina "true crime" žanr doživio je potpuni...

Rusi bježe u Mongoliju kako bi izbjegli mobilizaciju i odlazak u rat u Ukrajinu

Hiljade Rusa pobjeglo je u Mongoliju preko granice na...

Grom udario u cestu u Grudama, kao da je pala bomba

Grmljavinsko nevrijeme jutros je pogodilo Grude. Grom je udario u...

Ekstraprofit za naše pumpadžije, pada barel nafte

Dok je vrijednost naftnih derivata na svjetskom tržištu na...