Kada dođete do stepena kada vas je briga da li komšija ima kravu, a kamoli da li mu je crkla: Uspjeli ste!

Uspješan čovjek uvijek gleda ka onim ljudima od kojih je potekao, a ne koje je pretekao.

Vrijeme je za izlazak. Djevojke, djevojčice ponosno šetkaju po gradu, držeći u rukama najnoviji model mobilnog telefona, koji im zapravo nije potreban. Dečko od 18 godina vozi skupocjeni automobil, veselo “zuji” po gradu samo da bi bio viđen.

- Marketing -

Mladi par odlučuje da napravi svadbu sa 300 – 400 zvanica, brdom hrane i pića, muzikom i feštom od tri dana…. A sve to zbog drugih. Da nam zavide. Da se priča kako smo mi, kako mi to možemo, kako smo lijepo ovo ili ono.

Potreba za pokazivanjem diktira društvo. Čak i oni koji to ne žele, na kraju pokleknu. Ako dijete u školi nema telefon, društvo će ga odbaciti. Ako kolegama u kancelariji ne pokažete fotografije sa ljetovanja u Turskoj ili Egiptu, vi ste niko i ništa.

Opasnost koju donosi pokazivanje je velika. Prvo, osoba crpi svoje finansijske mogućnosti na vanjski izgled, a ne na svoj razvoj. Upadaju u kredite, zajmove …

Drugo, počinjete da gledate na sebe iz ugla drugih. “Šta će drugi reći”… Vaše samopoštovanje počinje da zavisi od mišljenja drugih. I treće, potreba da “izgledamo što bolje” ubija svaki drugi cilj.

Da biste prevazišli ovo, morate da se oslobodite od zavisnosti od mišljenja drugih. A kada vas nije briga šta drugi misle o vama, primjetićete da vas drugi gledaju sa poštovanjem. A ako potrošite novac i vrijeme u lični razvoj, uvidjećete da drugi imaju itekakve razloge da vam zavide.

Uspješna osoba nikad neće pokušati da popravi svoj lik u tuđim očima, piše Stil.kurir.rs. Uspješna osoba se ne hvali stvarima, nije nepristojna prema onima koji su ispod nje, ne staje na stranu onih koji su iznad nje.

Uspješna osoba ne gleda prema dole na ljude od kojih je odustao, nego na one ljude od kojih je potekao.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano