18.5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 26 Jula, 2021

Još 40 dana do sportskog spektakla u Kaknju: Kakanj za 5 proglašena za najbolji sportski događaj u 2020. godini

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Preostalo je još 40 dana do  IV  noćne  ulične utrke ‘Kakanj za 5’. Održava se u  sklopu manifestacije ‘Kakanjski dani’ i obzirom da je otvoren za sve generacije postaje  omiljeni sportski događaj kome se raduju  naši sugrađani.

Cilj utrke je promocija rekreativnog trčanja i mijenjanje životnih navika stanovništva. Podaci  Zavoda za javno zdravstvo FBIH  pokazuju da je fizički aktivno samo 24 % populacije a fizička neaktivnost je u samom vrhu rizika po ljudsko zdravlje  zajedno sa konzumiranjem duhana i alkohola.

Uprkos poznatim koristima koje ljudi imaju od fizičke aktivnosti javlja se trend sve manjeg bavljenja fizičkim aktivnostima – vodi se sjedilački način života, rade sjedilački poslovi, vozi se automobilima a slobodno vrijeme se provodi pred televizijskim i kompjuterskim ekranima.

Stoga se fizička neaktivnost , udružena sa nezdravim životnim navikama, prema procjenama Studije o globalnom teretu oboljenja za Bosnu i Hercegovinu također našla među vodećim faktorima rizika za srčano žilna oboljenja, dijabetes i druga nezarazna oboljenja.

Brojna istraživanja se nepobitno  dokazala benefite trčanja na zdravlje i opšte stanje organizma. Poznat je čudotvoran učinak na prevenciju pretilosti, dijabetesa, srčanih bolesti,  visokog krvnog tlaka,  poboljšanje cirkulacije krvi i respiratornog sistema i jačanje srca, ali i ubrzavanje varenja i digestivnih problema.

Također utiče na smanjenje stresa podizanjem nivoa serotonina u mozgu. Redovno trčanje omogućava bolje opće fizičko stanje, ali i neke druge zdravstvene beneficije, kao što su relaksacija i smanjenje anksioznosti. Osim toga trčanje je društveni sport što pruža  ljudima priliku za druženje i aktivan društveni život.

IV ulična utrka se održava  07.08.2021 godine sa početkom u 20:00.    Prošlogodišnja ulična utrka je proglašena za najbolji sportski događaj u Kaknju u 2020 godini.

Očekuje se nastup između 400-500 takmičara iz BiH i susjednih zemalja. I ove godine nastupit će najbolji bosanskohercegovački atletičari i državni prvaci na srednjim i dugim prugama.

Organizator utrke je udruženje ‘KA plus’ Kakanj uz pokroviteljstvo općine Kakanj i Javne ustanove ‘KSC’ Kakanj. Generalni sponzor je Market Crvena Jabuka. Sponzori ovogodišnjeg izdanja ulične utrke su BH Telecom, Moj San, Delta Petrol, AB Technik Slovenija.

I ove godine na uličnoj utrci će učestvovati aktuelni općinski načelnik Mirnes Bajtarević kome je ovo treći nastup na utrci. Trčat će i prethodni načelnik Šljivo Aldin koji je također već nastupao na kakanjskoj petici.

Na utrku se može prijavljivati do 20. jula putem linka https://gb3.ba/timing/trka/4-nocna-ulicna-utrka-kakanj-za-5.  Poslije ovog datuma iz organizacionih razloga neće se moći prijavljivati na utrku.

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO