Povezano

Izetbegović u Kaknju: NSRS je ušla u “crvenu zonu”, pozivamo NATO i EUFOR da pojačaju prisustvo u BiH

U Kaknju je danas održana sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj su doneseni zaključci, a između ostalog, upućen je poziv da se pojačaju snage NATO-a i EUFOR-a, posebno u Brčkom.

  • U Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) su ušli u “crvenu zonu” onoga što je kažnjivo po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine i očekujemo da Tužilaštvo poduzme aktivnosti. Zadužili smo funkcionere SDA da pokrenu postupke za zaustavljanje onoga što se pokušava u NSRS. Pozivamo NATO, EUFOR, da u skladu sa svojim mandatom, pojačaju svoje prisustvo, posebno u osjetljivom području Brčko distrikta – rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice GO-a.

Pozivamo i probosanske stranke na jedinstvo i zajednički nastup u zaustavljanju pomenutih ataka, dodao je Izetbegović, i rekao da u SDA nemaju ništa protiv koordinacije s opozicijom iz RS-a.

- Marketing -

  • Spremni smo se odazvati pozivu visokog predstavnika Christiana Schmidta kada je u pitanju Zakon o državnoj imovini. Možemo učestvovati u radu buduće komisije, ali odmah ističeno da je državna imovina dio suvereniteta BiH i sve treba završiti u okviru presude Ustavnog suda. Dakle, država je titular imovine – rekao je predsjednik SDA.

Izetbegović je također rekao da je SDA spremna da razgovara o zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida i nagrađivanje ratnih zločinaca, ali očekuju da rješenja ponude zastupnici Srba iz RS-a.

  • Neka kažu šta je po njima potrebna dopuna. Nismo spremni da se mijenja suština tog zakona, ali moguće su dopune – rekao je Izetbegović.

GO SDA raspravljao je o ekonomskoj situaciji u Federaciji BiH, a o tome je izlagao premijer Fadil Novalić.

  • Mislim da ćemo do kraja godine imati vraćen broj zaposlenih kao prije pandemije, a brojke o izvozu i industrijskoj proizvodnji su čak i bolje od onoga što se moglo očekivati kada je pandemija počela. Imamo globalnu inflaciju, kod nas je nešto preko četiri posto i udara na standard, poesbno siromašnih. Zadužili smo Vladu FBiH da vidi kako može pomoći, barem kada su pitanju osnovne prehrambene namirnice – rekao je predsjednik SDA.

SDA je na današnjoj sjednici GO-a pokrenula incijativu lobiranja za BiH u međunarodnim krugovima.

  • Potrebno je iznaći način da se lobira u ime BiH. Dali smo nalog kadrovima SDA na raznim nivoima da rade na tome da se napravi fond za lobiranje u inostranstvu. Osnovna sredstva trebaju doći iz kantonalnog budžeta i budžeta FBiH, ali pozivamo patriote da se uključe – rekao je Izetbegović.
- Marketing -

Najnovije

Popularno