Irfan Čengić još jednom ponovio: Istina je da ne možemo dobiti Vladu FBiH bez Lendinog potpisa

Ukoliko Refik Lendo (SDA) odluči da blokira Federaciju Bosne i Hercegovine, istina je da u ovakvom ustavnom i zakonodavnom okviru mi ne možemo dobiti Vladu bez njegovog potpisa, kazao je delegat Kluba Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta Irfan Čengić (SDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s Ustavom, zakonima i poslovnicima vlast se formira tako što Vladu predložu predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH.

Čengić naglašava da su u slučaju da Lendo odluči blokirati FBiH, mogući su scenariji u kojima će parlamentarna većina sama mijenjati Ustav ili će reagirati visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt te će akteri biti prisiljeni na neke nove političke dogovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje da Schmidt nije govorio istinu da je deblokirao izbor Vlade FBiH, što je jučer i potvrđeno kao i najavama da će se desiti blokada.

Delegat u Klubu Bošnjaka Aljoša Čampara (Narod i pravda) ističe da svi moraju poštivati Ustav, zakon i Poslovnik o radu Parlamenta FBiH, u kojem je sve jasno i zna se kako se bira Vlada.

“Onaj ko ima većinu u Zastupničkom domu može formirati Vladu FBiH, a sve ostalo podliježe određenim blokadama i mislim da niti jedan pojedinac ne može blokirati izbor Vlade FBiH. Sve ostalo bi bilo rušenje samog Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava FBiH”,  izjavio je Čampara.

Smatra da građani trebaju dobiti novu Vladu FBiH, koju treba da formiraju stranke s parlamentarnom većinom, navodi Fena.

“Nije smak svijeta ako se jedna vlada smijeni, a izabere nova parlamentarna većina. Vjerovatno ćemo za četiri godine imati novu većinu, tako da ne vidim zašto je tragedija ako se smijeni ova vlada na čelu s Fadilom Novalićem (SDA)”, zaključio je Čampara.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE