Inspektori u Kaknju na nogama: Zbog najezde žohara u toku poduzimanje mjera

Popularno

Povezano

Zbog prijava građana Kaknja, koji žive u stambenim objektima koji se nalaze uz gradsku šetnicu i u ulici Osmana Džafića, o najezdi žohara općinska inspekcija danas će izdati niz naredbi upraviteljima zgrada i drugim subjektima.

Najezdu žohara objašnjavaju velikim vrućinama koje su nastupile nakon intenzivnih kišinih padavina.

  • Inspekcija je od jutros na terenu. Bit će procijenjena i potreba za poduzimanjem vanrednih mjera pored onih redovnih koje se vrše – saopćeno je iz Općine Kakanj.
- Marketing -

Aktivni tokom noći

Žohari ne podnose svjetlo, pa su aktivni tokom noći. Potpuno istrebljivanje nije moguće i zato se njihov broj pokušava smanjiti na prihvatljiv minimum.

  • Ovisno o infestaciji. Znači, ako je slaba infestacija imamo normalno prskanje insekticidima koji su za njih već prilagođeni i propisani zakonom, a ako je veća infestacija uzimamo strojeve za zamagljivanje, takozvano orošavanje – objašnjava Silvio Šprem, hemijsko-tehnološki tehničar iz Hrvatske.

Iz porodice žohara, kojih ima tri i po hiljade, samo četiri vrste proglašene su štetnicima jer su se prilagodili čovjeku i potencijalni su prenosioci bolesti. Među njima i je crni žohar.

  • U kontaktu su s mnogim bakterijama budući da su noću aktivni. Prelaze preko čistih površina, radnih površina i mogu nanijeti različite mikroorganizme, uzročnike bolesti na takve površine i na taj način prenijeti uzročnika bolesti dalje na neku namirnicu – kaže Nediljko Landeka, diplomirani sanitarni inženjer Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Najvažnija je preventiva

Najvažnija je, kažu stručnjaci, preventiva. Najčešće pozive upućuju oni koji su je zanemarili.

  • Građani trebaju kontrolirati sifonske odvode, ventilacije i sve tokove kojima bi eventualno žohari mogli prodrijeti u stambene površine, posebno ako su neko vrijeme izbivali iz tog prostora. Ono što posebno naglašavaju stručnjaci je redovna dezinsekcija objekata koji pružaju uslugu hrane. Dakle, restorani, objekti brze hrane i svi koji imaju i najmanji doticaj s hranom. Jedino tako se broj crnih žohara može svesti na taj prihvatljiv minimum.

 

- Marketing -

Najnovije