― Marketing ―

Hazim Kukuruzović najstariji učesnik popularne kakanjske ‘petice’

- Marketing -

Donosimo neobičnu priču o Hazimu Kukuruzoviću osamdesetjednogodišnjom  rekreativcu, inženjeru, rukometašu, planinaru i jednom od najstarijih aktivnih trkača u našoj zemlji.

Hazim je rođen 1941 godine u selu Mionica u opštini Gradačac. Prva četiri razreda osnovne škole  je završio u rodnom zaseoku Kukuruzovići  a preostala četiri I gimanziju u Gradačcu.

- Marketing -

Hazim se prisjeća da je za tih osam godina školovanja vrlo često trčao do škole i smatra da tu leži tajna njegove vitalnosti i uspješnog planinarenja, trčanja i skijanja u i devetoj deceniji života.

U gimnaziji je igrao rukomet te više puta bio pobjednik školskih takmičenja u trčanju. Nakon završetka srednje škole upisuje Mašinski fakultet u Beogradu gdje se pridružuje atletskom krugu ‘’Železničar’’ koji se kasnije spaja AK ‘Crvena Zvezda’. Omiljena disciplina su mu bile sprinterske discipline.

Po završetku studija i povratku u rodni Gradačac učlanuje se u novoosnovani rukometni klub ‘Gradačac’ koji se takmiči  u republičkoj ligi Sjever.

‘Želio sam upisati DIF (Fakultet sporta) u Sarajevu ali to nisam smio pomenuti u porodici jer je otac smatrao da su to ‘šejtanska posla’ i da se od toga ne može živjeti, tako da sam završio mašinski fakultet i većinu života proveo u tvornicama motora i mjenjača’.

Zaposljenjem i zasnivanjem porodice prestaje se aktivno baviti sportom te se fokusira na rekreativno trčanje i skijanje.

Drugo djetinjistvo

Nakon penzionisanja 2002 godine počinje njegova druga mladost. Počinje aktivno planinariti, tračti, rolati i skijati. Do sada je istrčao preko 40 zvaničnih utrka, oko 30 skijaških veleslaloma, osvojio mnoge planinarske vrhove 2000 mnv. Prosječno godišnje prepješači 2000 km i tako već 20 godina.

‘Sport me čini sretnim, to je najbolji antidepresiv. Motivišu me osvojene medalje i diplome na zidu moje sobe. Posebno ističem skijanje a omiljene destinacije Jahorina, Bjelašnica a oprobao sam se i u Zakopanima  i na Malim Tatrama”

Moja lična poruka: ”Trčim jer volim biti zdrav. Kad možeš da sjediš ne leži, kad možeš da hodaš ne sjedi, kad možeš da trčiš ne hodaj”

Hazim je najstariji učesnik i popularne kakanjske ‘petice’ i prijavljen je i za ovogodišnje izdanje utrke.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Slučaj u Kaknju: Kome smeta naziv ulice po heroju i Zlatnom ljiljanu?

Poštenje, hrabrost i herojstvo bile su odlike Eneza Neimarlije iz mjesta Čaluci u Kaknju, jednog od najvećih heroja Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Svojom osobnošću osvojio je...