Hazim Kukuruzović najstariji učesnik popularne kakanjske ‘petice’

Donosimo neobičnu priču o Hazimu Kukuruzoviću osamdesetjednogodišnjom  rekreativcu, inženjeru, rukometašu, planinaru i jednom od najstarijih aktivnih trkača u našoj zemlji.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Hazim je rođen 1941 godine u selu Mionica u opštini Gradačac. Prva četiri razreda osnovne škole  je završio u rodnom zaseoku Kukuruzovići  a preostala četiri I gimanziju u Gradačcu.

Hazim se prisjeća da je za tih osam godina školovanja vrlo često trčao do škole i smatra da tu leži tajna njegove vitalnosti i uspješnog planinarenja, trčanja i skijanja u i devetoj deceniji života.

U gimnaziji je igrao rukomet te više puta bio pobjednik školskih takmičenja u trčanju. Nakon završetka srednje škole upisuje Mašinski fakultet u Beogradu gdje se pridružuje atletskom krugu ‘’Železničar’’ koji se kasnije spaja AK ‘Crvena Zvezda’. Omiljena disciplina su mu bile sprinterske discipline.

Po završetku studija i povratku u rodni Gradačac učlanuje se u novoosnovani rukometni klub ‘Gradačac’ koji se takmiči  u republičkoj ligi Sjever.

‘Želio sam upisati DIF (Fakultet sporta) u Sarajevu ali to nisam smio pomenuti u porodici jer je otac smatrao da su to ‘šejtanska posla’ i da se od toga ne može živjeti, tako da sam završio mašinski fakultet i većinu života proveo u tvornicama motora i mjenjača’.

Zaposljenjem i zasnivanjem porodice prestaje se aktivno baviti sportom te se fokusira na rekreativno trčanje i skijanje.

Drugo djetinjistvo

Nakon penzionisanja 2002 godine počinje njegova druga mladost. Počinje aktivno planinariti, tračti, rolati i skijati. Do sada je istrčao preko 40 zvaničnih utrka, oko 30 skijaških veleslaloma, osvojio mnoge planinarske vrhove 2000 mnv. Prosječno godišnje prepješači 2000 km i tako već 20 godina.

‘Sport me čini sretnim, to je najbolji antidepresiv. Motivišu me osvojene medalje i diplome na zidu moje sobe. Posebno ističem skijanje a omiljene destinacije Jahorina, Bjelašnica a oprobao sam se i u Zakopanima  i na Malim Tatrama”

Moja lična poruka: ”Trčim jer volim biti zdrav. Kad možeš da sjediš ne leži, kad možeš da hodaš ne sjedi, kad možeš da trčiš ne hodaj”

Hazim je najstariji učesnik i popularne kakanjske ‘petice’ i prijavljen je i za ovogodišnje izdanje utrke.

Objavljeno:

Pretplata

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Misterija u srednjoj Bosni: Ismetu Bečić nakon 26 dana potrage živu pronašli u blizini

Nakon 26 dana portage, 59-godišnja Ismeta Bečić iz Begovog...

Policajcima predložen pritvor: Osumnjičeni da su od vozača primili 300 KM mita

Republičko javno tužilaštvo predložilo je određivanje pritvora za dvojicu...

Otkupna cijena mlijeka digla i prodajnu

Cijene mlijeka na policama u marketima širom BiH korigovane...