Hamza Ganić sinoć stigao u Vozuću jutros nastavio dalje

Nakon što je noćio na Ponijerima Hamza je prevalio put od 46 km od Ponijera preko Kamenice do Vozuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jučerašnju etapu je započeo kod poznatog spomenika na Ponijerima i to simbolično da Dan borca koji se obilježava kao početak oružanog otpora naroda Bosne i Hercegovine i Jugoslavije fašizmu.

Patriote bosanskih naroda su se u Drugom svjetskom ratu svrstale uz međunarodnu antifašističku koaliciju. Upravo su se na teritoriji Bosne i Hercegovine vodile najžešće borbe protiv Hitlerovih falangi i vojski njegovih saradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema riječima britanskog premijera Čerčila jedini pravi otpor silama zla u  cijeloj okupiranoj Evropi  su pružali jugoslavenski partizani na bosanskim planinama. Bosanski narodi sa pravom mogu biti ponosni na ove historijske činjenice.

U drugom dijelu dana Hamza je prošao preko linija fronta iz posljednjeg rata gdje se je i sam sa puškom u ruci suprostavljao povampirenom fašizmu. Prošao je istočno od Veležke Grede preko kota Čauševac, Ljeskovac i dobro poznate kote 923 koju pamte kakanjski branitelji i koja je predstavljala neosvojivu tvrđavu za agresore.

Odatle je nastavio pored poznatog manastira Svete Trojice koji datira iz 16 vijeka.  Ovaj manastir je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. A u toku su radovi na restauraciji ikona koju izvode stručni restauratori iz Kragujevca.

Po dolasku u Vozuću prisustovao je promociji knjige ‘Srebrenica zaboraviti ne smije zaboraviti, halaliti neću’ autora Hasana Hasanovića.

Autor Hasan Hasanović, danas uposlenik Memorijalnog centra u Srebrenici, u knjizi svjedoči o preživljavanja genocida 1995. godine i teško iskustvo kada je svog mrtvog brata Hasiba nosio više od 20 kilometara do slobodne teritorije u maršu progona Bošnjaka, dok je njegov drugi brat Hajro ostao ubijen u blizini Buljima.

Danas Hamza preko Crnjeva nastavlja prema Banovićima.

(Kakanj-X.com)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE