― Marketing ―

Elmedina Muftić prva žena iz BiH na listi 500 najutjecajnijih muslimana svijeta

- Marketing -

Kolumnistica i književnica Elmedina Muftić prva je žena iz Bosne i Hercegovine koja se našla na listi 500 najutjecajnijih muslimana svijeta.

Na listi iz Bosne i Hercegovine su aktuelni reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bivši reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, dr. Enes Karić i dr. Rusmir Mahmutčehajić.

Pored Muftić, na listu su birani muslimani na osnovu utjecaja koji su imali u muslimanskoj zajednici, kao i načina na koji je njihov utjecaj bio korsitan za muslimansku zajednicu, kako u svijetu islama, tako i u pogledu predstavljanja islama nemuslimanima.

- Marketing -

Kao obrazloženje za izbor Elmedine Muftić navodi se da je kao novinarka, autorica i društveno-politička aktivistica, objavila preko 500 tekstova o uticaju genocida u BiH i ulozi žena u bošnjačkom društvu. Elmedinina životna misija je osigurati da se žrtve bosanskog genocida nikada ne zaborave. Njena strast je podizanje svijesti Bošnjaka o tome ko su oni, buđenje njihovog dostojanstva i kulturnog ponosa, te borba za historijsko i tradicionalno naslijeđe.

Husein ef. Kavazović

Husein Kavazović je bio 14. reisu-l-ulema (reisu-l-ulema) od 2012. godine. Kavazović je podsticao saradnju sa drugim verskim zajednicama i šire „uključivanje žena u rad Islamske vjerske zajednice”. Njegova sfera uticaja je prvenstveno sa zajednicom 2.5 miliona Bošnjaka muslimana Bosne i Hercegovine, kao i bošnjačka dijaspora, kojih ima oko 1,5 miliona. Govori bosanski, arapski, i engleski.

Dr. Mustafa Cerić

Dr Mustafa Cerić školovao se u Gazi Husrev Begovoj medresi u Sarajevu, Univerzitetu Al-Azhar i Univerzitet u Čikagu (doktorat islamskih nauka); postao je imam u Zagrebu 1987. godine i bio je reisu-l-ulema bosansko-hercegovački od 1999.- 2012. Dr Cerić je zagovornik međukulturalnog angažmana i mirovni aktivista. Godine 2006. izdao je “Deklaraciju evropskih muslimana” u kojoj je navedeno da su evropski muslimani posvećeni zajedničkim vrijednostima prava, tolerancije, demokratije i čovjeka prava, vrijednost života, vjere, slobode, imovine i dostojanstvo. Dr Cerić je 2008. godine predvodio muslimansku delegaciju inicijative “Zajednička riječ” Vatikanu, koji je uključivao i susret sa Papom. Dr Cerić jeste trenutno predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa kao i aktivni član mnogih lokalnih i međunarodne naučne organizacije i društva.

Dr. Enes Karić

Dr Enes Karić je profesor Kur'ana i historije tumačenja Kur'ana na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu. Prethodno je bio ministar obrazovanja Nauke, kulture i sporta u Republici Bosni i Hercegovini od 1994-1996. Dr Karić je opširno pisao o Kur'anu i Islamu, studira je na engleskom i bosanskom jeziku i drži predavanja širom svijeta. Dobitnik je i književnih nagrada za njegove romane koji su prevedeni na mnoge jezike.

Dr. Rusmir Mahmutčehajić

Rusmir Mahmutćehajić je bosanski akademik, pisac i bivši državnik. Smatran jednim od vodećih bosanskohercegovačkih intelektualaca i javnih ličnosti, on je najveći zagovornik ideje raznolike Bosne. Izučavalac muslimanske intelektualne tradicije i saradnik savremene muslimanske misli i liberalnog tumačenja islama, profesor Mahmutćehajić je u svojoj zemlji služio kao zamjenik premijera i kao ministar energetike kroz proces nezavisnosti i veći dio rata (1991-95). Posljednjih 15 godina bio je predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, koji je posvećen razvoj kritičke inteligencije i društva u Bosni. Autor je više od 20 knjiga na bosanskom jeziku, od kojih je 12 objavljeno na više jezika i autor nekoliko stotinu akademskih članaka i eseja.

500 najutjecajnijih muslimana, poznato i pod nazivomThe Muslim 500, je godišnja publikacija prvi put objavljena 2009. godine, koja rangira najutjecajnije muslimane na svijetu.

Publikaciju je sastavio Kraljevski centar za islamske strateške studije u Amanu, Jordan. Izvještaj se izdaje svake godine u saradnji sa Centrom za muslimansko-kršćansko razumijevanje princa Al-Waleeda Bin Talala na Univerzitetu Georgetown u Sjedinjenim Državama.

 

 

- Marketing -

BONUS VIDEO

Pet puta više stranih radnika u Federaciji nego u RS-u

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine planira odobriti zapošljavanje 6.037 stranaca u narednoj godini, što je značajan porast u odnosu na trenutnu kvotu od...