Ekonomista Čavalić podsjeća: Na naplatu je došao budžet koji je naslonjen na dug, nema više…

Nakon godinu rada Vlade Federacije od 495 predizbornih obećanja Vlada pet političkih subjekata ispunila je u potpunosti samo jedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šta to govori o njenom radu, zašto se i pored najave rekordno velikog budžeta i dalje zadužuje i kako se ovaj rad može manifestovati u nastavku mandata, Admir Čavalić, ekonomista i federalni zastupnik govorio je za TV Hayat.

“Nažalost, potvrdilo se ono što sam govorio kada je usvajan ovaj budžet. Ne hvalite se da je rekordni, jer je naslonjen na dug. Prethodno je donesena odluka o gotovo pola milijarde zaduživanja, uglavnom kratkoročnog, tj. onog koji se vrati do isteka te godine, a ta se mjera koristi radi održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Mi, dakle, sada vidimo efekte tog budžeta koji jeste naslonjen na dug i, iako nam nije spirala zaduživanja kao u RS-u, i mi kao zastupnici, ali i vi kao mediji moramo pažljivo pratiti šta se dešava”, podsjetio je Čavalić na zamke donošenja ovog velikog budžeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je važno napomenuti kakva je struktura tog budžeta, čiji veliki dio odlazi u  PIO:

“Ako posmatrate naš federalni budžet, polovina budžeta odlazi na PIO, a penzioneri su i dalje nezadovoljni. Ako posmatrate drugu polovinu budžeta, ona servisira dug, socijalna davanja i plate i vrlo mali dio za razvojnu komponentu. I, nažalost, ova razvojna komponenta će biti sve manja u razvojnom dijelu i to će se sve više vidjeti u Federaciji, jer neće više biti prilike za kapitalne i velike projekte”, napominje Admir Čavalić.

Pogledajte cijeli razgovor u kojem ekonomista Čavalić, koji je i zastupnik u Parlamentu Federacije, govori o načinima poništavanja već izdvojenih sredstava u budžetu, nedostatku političke volje i izgovorima za nerad u smislu dogovora i kvalitetnih i konkretnih poteza Vlade Federacije te mogućem izboru gospodina Vukoje za ustavnog sudiju.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE