Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Dževdet Huskić: Zloupotreba legalnih narkotika je problem o kojem se šuti u Kaknju

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2030. godine će svaki četvrti čovjek na planeti patiti od nekog oblika depresivnog ili anksioznog poremećaja. Predsjednik Naše stranke Kakanj Dževdet Huskić tvrdi da se u Kaknju već sada suočavamo s ovim izazovom, ako uzmemo u obzir zabrinjavajuću količinu konzumacije legalnih narkotika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Anksiolitici, hipnotici i antidepresivi u Kaknju postaju toliko rasprostranjeni da se koriste gotovo jednako često kao bombone. Razlozi za ovakvu zabrinjavajuću tendenciju su mnogobrojni – od nezaposlenosti, besperspektivnosti, nedostatka kulturnih sadržaja, do medijskog bombardiranja uznemirujućim informacijama, kao i zagađenja zraka i vode – poručuje Huskić.

Ova lista uzroka, kako ističe, može se nastaviti. Ono što ga posebno uznemirava jest tišina koja prati ovaj problem, a koju osjeća da obuhvata cijelu zajednicu.

  • Pozivam na hitno javno suočavanje s nekontroliranom (zlo)upotrebom anksiolitika, hipnotika i antidepresiva. Vrijeme je da se prekine šutnja i da se ova pitanja stave pod svjetla reflektora. Tražit ću posebna sredstva u budžetu za Centar za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Kakanj. Cilj je osigurati dodatne resurse kako bi se sa više odlučnosti pristupilo ublažavanju ovog ozbiljnog problema. Vrijeme je da se otvoreno razgovara o ovim činjenicama i poduzmu konkretne mjere kako bi se poboljšalo mentalno zdravlje zajednice – naglašava Huskić.