Dok Vlada FBiH najavljuje povećanje cijene struje privredi, Srbija se hvali krađom iz BiH

Hidroelektrana “Bajina Bašta” premašila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za skoro 11 posto i ovogodišnji plan proizvodnje od 1.689.000 MWh dostigla je 28. novembra u ponoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I reverzibilna hidroelektrana ‘Bajina Bašta’ ispunila je ovogodišnji plan proizvodnje 29. novembra tačno u podne. Od početka godine “zlatna rezerva” EPS proizvela je 588.400 MWh električne energije i prebacila je kumulativno godišnje ispunjenje plana za 15 odsto. Ispunjenju godišnjeg plana proizvodnje u obe elektrane doprinela je povoljna hidrološka situacija u slivu Drine i vrlo dobra pogonska spremnost proizvodnih hidro agregata”, navodi se.

Hidroelektrana “Zvornik” ispunila je 24. novembra plan proizvodnje za 2023. godinu od 528.000 MWh. Zaklјučno sa 30. novembrom ove godine, HE “Zvornik” proizvela je ukupno 546.418 MWh električne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Srbija već decenijama koristi prirodna bogatstva BiH. Uzurpacijom hidropotencijala Drine na HE Zvornik i Bajina Bašta našoj državi duguje milijarde eura. Srbija već decenijama, bez ikakve naknade Bosni i Hercegovini, profitira od potencijala rijeke Drine, prirodne granice sa Bosnom i Hercegovinom. Problem datira od raspada bivše Jugoslavije, kada su se elektrane izgrađene u tadašnjoj zajedničkoj državi, našle na granicama novih zemalja.

Hidroelektrane (HE) Zvornik i Bajina Bašta, na rijeci Drini, na istočnoj granici BiH, imaju zajedničku instaliranu snagu od 400 megavata (MW). Struju proizvedenu u tim hidroelektranama, odnosno 550 gigavat sati (GWh) godišnje iz HE Zvornik i više od 1.500 GWh iz HE Bajina Bašta, u potpunosti koristi samo Srbija.

Da stvari budu gore, dok Srbija ruši rekorde korištenjem hidropotencijala BIH, vlasti u Federaciji BIH ovih dana namjeravaju privredi značajno i potpuno neopravdano povećati cijene električne energije. 

(Vijesti.ba)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE