Dok se sezona primiče: Hrvatska traži više od 30.000 stranih radnika, uglavnom iz deficitarnih zanimanja za koja nije potrebno

U prva dva mjeseca poslodavci u Hrvatskoj zatražili su zapošljavanje više od 30.000 stranih radnika, pokazuju podaci HZZ-a. Zahtjeve je podnijelo više od 4700 poslodavaca, a pozitivno mišljenje već je odobreno za 22.500 radnika, dok su odbijenice date za 2400, a obustavljeno je 886 zahtjeva, piše Poslovni.hr.

Najveća potražnja za stranim radnicima dolazi iz turističkih županija – Istarske (5,2 hiljade), Splitsko-dalmatinske (3,4 hiljade), Primorsko-goranske (2,4 hiljade), Dubrovačko-neretvanske (1,9 hiljada) i Zadarske (1,4 hiljade), te Zagreba (6 hiljada) i Zagrebačke županije (2,5 hiljada), a po potražnji se izdvaja i Brodsko-posavska županija (više od 1000).

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Najmanje zahtjeva pristiglo je iz Požeško-slavonske županije (94), dok je iz Ličko-senjske, koja je po broju stanovnika najmanja županija, već prijavljeno potreba za 363 strana radnika.

Uglavnom su traženi radnici iz deficitarnih zanimanja za koja nije potrebno provođenje testiranja tržišta rada, dok je tu proceduru bilo potrebno provesti za gotovo 4500 radnika. Dominantna zanimanja za koja se radnike zapošljava iz trećih zemalja su u građevinskom i turističkom sektoru.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Gotovo 2400 zahtjeva odobreno je za radnike u visokogradnji, 1500 zidara, a po više od hiljadu stranaca HZZ je odobrio u poslovima kuhara i pomoćnih kuhara, konobara, sobara i čistača, a gotovo hiljadu tesara, te radnika niskogradnje. U prva dva mjeseca odobreno je i zapošljavanje više od 400 dostavljača te 475 vozača kamiona.

Iz HZZ-ovih podataka saznaje se i da su u prosjeku najviše plaće za posao kuhara (887 eura) i konobara (866 eura), te elektroinstalatera (834 eura), s tim da je riječ o bruto plaćama.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...