Danas potpisivanje ugovora: Ovo su dobitnici poticajnih sredstava Općine Kakanj

U Kaknju nova 32 poduzetnička subjekta i novih 16 samostalnih poljoprivrednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas u sali Općine Kakanj bit će upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli općinskih podsticajnih sredstava u okviru projekta “Pokreni svoj posao”, a u 10.00 sati u sali na I spratu i potpisivanje ugovora sa poljoprivrednim proizvođačima koji su registrovali poljoprivredu kao osnovnu djelatnost.

Kroz podsticajni projekat “Pokreni svoj posao u Kaknju” predviđeno je sufinansiranje pokretanja i održavanja malih biznisa registrovanih u osnovnoj kroz registraciju obrta i srodnih djelatnosti (osim poljoprivrede i javnog prijevoza), profesionalnih djelatnosti, djelatnosti pripreme i usluživanja hrane (restorani, ćevabdžinica, buregdžinica i pizzeria) i preduzeća (d.o.o.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsticajna sredstva namijenjena su za:

– refundaciju troškova obaveznih doprinosa – PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za registrovanu djelatnost – period od 24 mjeseca (prva godina u iznosu od 100%, a maksimalno 523,00 KM/mjesec, druga godina 50%, a maksimalno 262,00 KM/mjesec),

– sufinansiranje troškova nabavke mašina, opreme, zakupa poslovnog prostora i repromaterijala potrebnog za obavljanje registrovane djelatnosti  u iznosu od 2.000,00 do 3.000,00 KM.

Programom utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj u Programu podsticaja za poljoprivredu za 2024. godinu, za registraciju poljoprivrede kao osnovne djelatnosti predviđen je iznos od 10.000,00 KM.

Podsticajna sredstva namijenjena su za:

– refundaciju troškova obaveznih doprinosa  (PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti za registrovanu djelatnost)  u prvoj (od datuma potpisivanja ugovora) i drugoj godini sa 100%,  u trećoj godini Općina Kakanj refundira 50%,  a krajnji korisnik sa 50 %.

Javni poziv za registraciju poljoprivrede kao osnovne djelatnosti  je objavljen 19.04.2024. godine. Služba za privredu, urbanizam i zaštitu okoline je zaprimila ukupno 16 prijava (od toga 6 kandidata je u 2022.godini prošlo Program podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa ( Projekat Općine Kakanj i USAID-a) i ostvarilo podsticaj za 12 mjeseci refundacije troškova obaveznih doprinosa, te će njih 6 ugovor potpisati na još 2 godine (ukupno 3 godine) i bit će im refundirani troškovi obaveznih doprinosa u drugoj godini (2024. godina – od datuma potpisivanja ugovora) sa 100%,  a u trećoj godini (2025. godini) 50%, a preostalih 50%  korisnik podsticaja.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE