Povezano

CZP Romalen održao sastanak lokalne akcione grupe: Zajednički interes svima je da imamo uređenu zajednicu

Centar za podršku Roma „Romalen“ Kakanj održao je danas sastanak lokalne akcione grupe u okviru projekta „Promijeni sebe kako bi promijenio druge“.

Projekat se realizuje u saradnji sa Gender Centrom Federacije Bosne i Hercegovine, a finansijski je podržan iz sredstava FIGAP II programa.

Kakanj-X.com
- Marketing -

Predstavnici navedenog udruženja Mujo Fafulić, izvršni direktor, Mirela Begić, Biljana Simić te Semka Neimarlija. Ispred Općine Kakanj ućešće je uzela Nirka Omerović ispred resorne Službe za društvene djelatnosti, boračka pitanja, raseljena lica, izbjeglice i povratnike, Numo Begovac ispred O.Š. „15.april“ Doboj – Kakanj, Emina Šarić ispred Centra za socijalni rad općine Kakanj, Delila Rajkić ispred O.Š. „Hamdija Kreševljaković“ Kakanj, Alisa Provalić ispred Mješovite srednje škole Kakanj, Muamera Isić ispred Srednje tehničke škole „Kemal Kapetanović“ Kakanj, Alajbegović Ilhana ispred Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje „MLADOST“ Kakanj, Nađa Kovačević dopisnica Kakanjskih novina i Elvedina Plasto koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlis IZ Kakanj.

Kakanj-X.com
  • Zajednički interes svima nam je da imamo uređenu zajednicu, prije svega integrisanu zajednicu. Kada govorim o zajednici ne govorim samo o romskoj zajednici nego o široj, kada imamo obrazovanu, uređenu, kada nemamo djece koja su izložena skitnji i prosjačenju, kad nemamo radne eksploatacije, kada nemamo trogovine ljudima, kada nemamo ugovorenih maloljetničkih brakova, ja to često ističem „dječijih brakova“  jer smatram da su djeca sva ona djeca koja nisu punoljetna i koja ne mogu donijeti odluku o svom životu  i svojoj budućnosti, kazao je Fafulić tokom sastanka.
Kakanj-X.com

Sastanku je prisustvovala i Azra Džipa, viša stručna savjetnica u Gender centru Federacije BiH.

Nakon otvaranja sastanka i uvodnih riječi razgovaralo se o sinergiji rada svih nadležnih lokalnih aktera u slučajevima nasilja nad djecom i porodicom kao i slučajevima prosjačenja, dječijeg rada, maloljetničkih brakova i drugih društveno neprihvatljivih pojava koje mogu biti i Zakonom sankcionisana.

Kakanj-X.com

Međutim, osim što su problemi, iskustva izneseni pristupilo se prijedlozima za kreiranje mehanizama za prevenciju i identifikaciju nasilja u romskim zajednicama.

Mnogo konstruktivan razgovor, dijalog na visokom nivou sa kompetentnim osobama iz svake sfere društva koja se veže za problem po kojem se radi projekat, naznačili su prije zvaničnog početka rada na istom njegov kvalitet i uspjeh  te ozbiljnost ljudi koji stoje iza njega što u konačnici garantira sjajne rezultate.

 

- Marketing -

Najnovije

Popularno