― Marketing ―

CIK BiH: Sankcionirani su pojedini članovi biračkih odbora

- Marketing -

Nakon što su nadležna tužilaštva donijela odluke da neće voditi krivične postupke protiv pojedinih predsjednika i članova biračkih odbora angažiranih na Lokalnim izborima 2020. godine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je donijela odluke iz svoje nadležnosti, uz napomenu da to nije bilo moguće uraditi ranije dok se po istom ne očituju nadležna tužilaštva.

U izbornoj jedinici Mostar sankcionirano je 13 biračkih odbora i to predsjednici sa 500 KM, a članovi biračkih odbora sa 300 KM, uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke, a zbog pogrešno evidentiranih rezultata po kandidatima i političkim subjektima. Iznosi izrečenih novčanih kazni su bazirani na sudskoj praksi.

Kako se navodi u saopćenju CIK-a predsjedniku i za tri člana biračkog odbora na biračkom mjestu 007B040 u izbornoj jedinici Novi Grad izrečene su novčane kazne (predsjedniku 500 KM i članovima 300KM) uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke radi povreda na biračkom mjestu zbog kojih su izbori na tom biračkom mjestu ponovljeni.

- Marketing -

Zbog sprječavanja rada izbornih posmatrača predsjedniku i članovima biračkog odbora na biračkom mjestu 038B018B u Doboju danas je Centralna izborna komisija BiH izrekla novčane kazne (predsjedniku 800 KM i članovima 300 KM) uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke.

Za četiri člana biračkog odbora na biračkom mjestu 074B014A u Tesliću zbog neevidentiranja izbornih rezultata na ispravan način izrečene su novčane kazne u iznosu od 600 KM uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke.

Na biračkom mjestu 077A023 u Zavidovićima predsjedniku je izrečena novčana kazna u iznosu od 500 KM uz zabranu angažiranja u tjelima za provedbu izbora na period od četiri godine od dana pravosnažnosti odluke zbog pogrešno evidentiranih izbornih rezultata.

Kako se navodi u saopćenju CIK-a navedene odluke Centralne izborne komisije BiH nisu pravosnažne, jer se na njih može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

- Marketing -

Užas u Kaknju: Muškarac nasmrt pretučen u ugostiteljskom objektu

Jučer je u 22:19 sati u prostorije Hitne medicinske pomoći u Kaknju dovezeno beživotno tijelo N.F. (1960.) iz Kaknja. Izvršenim pregledom tijela uočeno je više...