― Marketing ―

Sa paketom od banana napravio pravo malo bogatstvo

Enver Sarajlić je uspješni privrednik koji se bavi uspješno starim zanatom. Naime, on već preo 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a...

Cijene u BiH divljaju a pojedini to iskorištavaju: Faruk Hadžić poziva Nikšićevu vladu da hitno usvoji tri zakona

- Marketing -

Cijene u BiH divljaju, a pojedinci to iskorištavaju.

O inflaciji, te zloupotrebi trenutne situacije od strane pojedinih prodajnih objekata, govorio je ekonomski stručnjak, Faruk Hadžić za Hayat TV.

Otkrio nam je kakva su njegova očekivanja od nove Vlade FBiH kada je u pitanju ekonomija, rast plaća, penzija i rasterećenja troškova. Rekao je da su penzioneri sigurni kroz zakonsko rješenje, te da će im se svake godine usklađivati penzija.

- Marketing -

“Penzioneri su u drugom isplatnom redu. Nakon otplate vanjskog duga penzioneri će prvi dobiti penziju iz budžeta. Rekao sam ne brinite novca za penziju će biti. Uvijek će imati taj rast za usklađene troškove života, ali to nije dovoljno. Da bi imali više novca potrebno da je imamo više zaposlenosti. Mislim da će biti potrebno i u Federaciji i u RS-u omogućiti uvoz stranih radnika”, rekao je Hadžić.

Istakao je da se građani moraju zaštiti od nerealnog poskupljenja.

“Kod nas cijela plaća ode na troškove hrane. Imamo mala primanja. To je nešto što čeka novu vlast BiH. Moraju tri zakona hitno usvojiti – Zakon o doprinosima, porezu na dohodak i Zakon o minimalnoj plaći. U ovom trenutku Federacija lagano usporava. Federacija je imala manji broj od zaposlenih radnika od RS-a. Federacija je imala 5280 novozaposlenih radnika. RS je imala oko 5800. Hitno smanjite poreze i doprinose, a sve to što smanjite preusmjerite na plaće radnika. Time smo se izborili sa inflacijom podižući standard. To će omogućiti novo masovnije zapošljavanje onog što je ostalo u BiH”, kazao je Hadžić.

- Marketing -