― Marketing ―

Budite oprezni: Ženu preko interneta prevarili za desetine hiljada eura

- Marketing -

Splitska policija zabilježila je novi slučaj računalne prevare u kojoj je vlasnica poduzeća olakšana za nekoliko desetaka hiljada eura, zbog čega je pozvala građane na oprez, navodeći da su internetski prevaranti vrlo inovativni pa svatko može biti njihova meta, piše Index.hr.

Oštećena vlasnica prijavila je policiji da je primila e-poruku (tzv. phishing mail) s poveznicom na krivotvorenu stranicu internet bankarstva na koju je upisala lozinke. No, uskoro je primijetila da su na njezinom računu izvršene transakcije koje nije odobrila te je naknadnom provjerom u banci shvatila da je prevarena za nekoliko desetaka hiljada eura.

“Mjesecima prate potencijalne mete”

- Marketing -

Splitsko-dalmatinska policija pozvala je građane na oprez, upozorivši da internetski prevaranti često mjesecima prate i potom napadaju poslovnu e-mail korespondenciju. Prevaranti u presudom trenutku blokiraju e-mailove sugovornika te potom, lažno se predstavljajući, obavještavaju poslovnog partnera da su promijenili bankovni račun i upućuju ih da uplate novac, upozorila je policija.

Takve vrste prijevara poznate su pod nazivom BEC (Business Email Compromise) prijevare. Slične su im CEO (Chief Executive Officer) prijevare kod kojih počinitelj proučava strukturu tvrtke, a mete su mu glavni i izvršni direktor te glavna osoba u računovodstvu firme.

“Svaki korisnik interneta može biti njihova meta”

Prevaranti nakon pribavljanja podataka o tim osobama šalju e-mail odgovornoj osobi u računovodstvo, predstavljajući se kao direktor i tražeći hitno izvršavanje naloga za isplatu većeg iznosa novca. Policija ističe da su internetski prevaranti vrlo inovativni u korištenju novih tehnologija, ali i da vješto koriste spoznaje ljudske psihologije.

“Svaki korisnik interneta može biti njihova meta. Stoga, prilikom korištenja interneta i uživajući u svim dobrim stvarima koje je omogućio, ne smijemo zaboraviti da i na internetu postoji opasnost i da zbog toga moramo uvijek biti oprezni”, upozorila je policija, pozvavši korisnike da ignoriraju sumnjive poruke.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...