Borba protiv vještačke inflacije: Cijeli region pokušava prisiliti trgovce da snize cijene, izuzev Nikšića i Viškovića

U svim susjednim državama nadležna ministarstva trgovine pokušavaju privoliti trgovce da snize cijene proizvoda iz potrošačke korpe koje su u najvećem broju slučajeva porasle bez opravdanog razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tome su nadalje otišle Srbije i Hrvatska, gdje se akcija provodi u saradnji s udruženjima poslodavaca, trgovaca i resornog ministarstva.

O tome danas piše zagrebački “Jutarnji list”, čiji tekst prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martin Evačić, predsjednik Hrvatskog udruženja poslodavaca, potvrdio je danas nakon sastanka s hrvatskim ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem da su trgovci spremni vratiti cijene nekih artikala na razinu na kojoj su bili 31. decembra prošle godine.

Evačić u razgovoru za Jutarnji list nije mogao konkretno reći hoće li to svi baš i napraviti, ali ipak vjeruje da će svi sudjelovati, jer si nakon ovoga niko neće moći sebi dopustiti da ne sudjeluje.

No, kako kaže Evačić, s koliko proizvoda će neko sudjelovati u ovoj akciji koju je pokrenulo Ministarstvo gospodarstva, stvar je svakog trgovačkog lanca, ovisno o njegovoj snazi.

Na pitanje za koliki se broj od 360 proizvoda iz osnovne potrošačke korpemože sniziti cijena, Evačić odgovara za jako mali broj.

“Možda se za mali broj proizvoda može vratiti cijena, ali za veliku većinu ne. Cijene su otišle gore u nabavi i kada bi smanjili cijene za svih 360 proizvoda, velika većina tih cijena prodavala bi se ispod nabavne cijene što zakonski nije moguće”, kaže Evačić.

Ipak, vjeruje da će svi sudjelovati.

“Ali koliko će tko moći, o tom potom. To ovisi o njegovoj snazi. Odgovor ćemo imati kroz dan-dva”, kaže Evačić.

No, kako dodaje, ne može reći koliki broj namirnica bi se vratio na cijene od 31. decembra prošle godine, niti se razgovaralo o određenim artiklima, to će svaki trgovac procijeniti za sebe.

“Ne znam za koliko ćemo proizvoda mi moći vratiti cijenu, ali za potrošače je dobro da jedan trgovac smanji cijene za jedan broj artikala, a drugi za drugi broj. U svemu ovome trebali bi sudjelovati i proizvođači, jer bez njih teško da se išta može provesti”, poručuje Evačić.

Fabris Peruško iz Fortenove na sastanku je rekao da bi Konzum mogao podržati Vladin prijedlog.

“Imali smo vrlo korektan razgovor, razgovarali smo o potencijalnim mjerama, mislim da ćemo postići dogovor”, rekao je Peruško, prenosi N1.

“Mislim da ćemo podržati ono što je razgovarano danas”, dodao je.

Inače, razgovori s predstavnicima trgovačkih lanaca odvijat će se pojedinačno, a Konzum je bio prvi na redu.

NAJNOVIJE