Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Bajtarević okupio inicijatore i nadležne: Izdvojiti sedam miliona KM za rekonstrukciju magistralnog vrelovoda u Kaknju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević je u svom uredu razgovarao s ministricom za okoliš i turizam Federacije BiH Nasihom Pozder i zastupnikom u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Mirsadom Zaimovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tema sastanka je bila inicijativa zastupnika u Parlamentu F BiH Mirsada Zaimovića, Almedina Aliefendića i Ivice Šarića iz decembra prošle godine da se, kao što je tada planirano za Tuzlu (15 miliona KM), i za Kakanj izdvoje sredstva iz Budžeta F BiH (7 miliona KM) u svrhu rekonstrukcije magistralnog vrelovoda od Termoelektrane Kakanj do gradske jezge čime bi se riješili problemi učestalih puknuća zbog dotrajalosti, ali i stvorili uslovi za širenje mreže daljinskog grijanja i nove priključke.

Ministrica Pozder tvrdi kako su svi učesnici se složili da u ovom projektu nema alternative.

  • U narednom periodu će predstojiti malo šire konsultacije i evo sa moje strane apsolutna podrška ovakvom projektu. Nadam se da ćemo vas vrlo brzo moći informisati, nadam se i obradovati i konkretnijim rezultatima. Meni će biti izuzetno važno i drago, a kako sam to danas mogla čuti i potvrditi, da se nekih 3000 domaćinstava u konačnici prikopča na sistem grijanja što će dovesti do toga da kvaliteta zraka u Kaknju bude bolja nego što smo to mogli svjedočiti u proteklo vrijeme – izjavila je ministrica Pozder.

Načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević očekuje novi , širi sastanak kako bi se pronašlo rješenje da već sljedeće godine Vlada FBiH izdvoji više novca za rekonstrukciju dijela vrelovoda.

  • Nakon ovog prvog sastanka sa uvaženom ministricom Pozder očekujem da ćemo u narednom periodu imati i jedan širi sastanak i sa drugim federalnim ministrima i predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša F BiH, kao i sa menadžmentom Termoelektrane, te sa predstavnicima JP „Grijanje“ sa ciljem da pronađemo rješenje i da već sljedeće godine pokušamo obezbjediti malo veća finansijska sredstva kako bismo završili rekonstrukciju dijela vrelovoda ( dijela kojim upravlja JP „Grijanje“ i dijela kojim upravlja Termoelektrana). To će utjecati na kvalitetu zraka jer ćemo sa novim cijevima moći priključiti nove korisnike na sistem daljinskog grijanja – rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.
- Marketing -