Bajrić za Kakanj-X.com: Što bude veći broj naših sugrađana ‘inficiran’ rekreativnim trčanjem to ćemo imati veći broj trkača

Udruženje ‘KA plus’ u saradnji sa općinom Kakanj i JU KSC Kakanj u subotu organizira IV noćnu uličnu utrku ‘Kakanj za 5’, po kojoj je Kakanj postao prepoznatljiv i van granica Bosne i Hercegovine.

Kako nam je potvrđeno sve pripreme za utrku su završene, preostalo je još da sutra dočekaju trkače u centru grada.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Kada je u pitanju broj učesnika, obzirom na pandemiju i mjere koje su na snazi zbog iste, još uvijek postoji psihoza straha.

  • Određen broj stalnih trkača se još uvijek se suzdržava od učešća na utrkama. Ove godine, kao štosmo i ranije najavljivali imamo rekordan broj prijavljenih trkača. Pri organizaciji utrke poštovat će se sve propisane epidemiološke mjere, kazao je Senad Bajrić, ispred Udruženja KA-Plus, za Kakanj-x.com.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Prijave su zatvorene, učesnici poznati. Najstariji učesnik ima 85 godina, dok najmlađi ima osam.

Bajrić za Kakanj-x.com uoči utrke otkriva da trkači u Kakanj dolaze iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, najviše ih dolazi iz Banovića, Sarajeva, Zenica, Konjica, Stoca i drugih mjesta. Među njima učešće će uzeti i šest državljana Slovačke i jedna državljanka Kanade.

Jaka konkurencija

Ove godine neće biti lako, utrka je postala prepoznatljiva širom države i privukla ozbiljne trkače zbog čega je i konkurencija znatno jača.

  • Ove godine će biti jaka konkurencija i u muškoj i ženskoj kategoriji jer dolaze najuspješniji trkači i državni prvaci na srednjim i dugim prugama. U ženskoj konkurenciji se očekuje duel između trostruke pobjednice naše utrke Alme Hrnjić iz Sarajeva koja dolazi po svoju četvrtu pobjedu i Lucije Kimani, atletičarke porijeklom iz Kenije,  koja trenutačno drži četiri državna rekorda u različitim trkačkim disciplinama uključujući i maraton i koja je nastupala na olimpijskim igrama u Pekingu, Riu i Londonu.. Adela Čomor je također jedan od favorita u ženskoj konkurenciji, kaže Bajrić za Kakanj-X.com.

Utrka u muškoj kategoriji će također biti jako zanimljiva. Favoriti su Emir Hastor aktuelni državni prvak u maratonu, Uroš Gutić prošlogodišnji pobjednik kakanjske petice i BIH reprezentativac Alija Imamović.

  • Nadamo se dobrom rezultati i domaćeg trkaća Armina Husike koji iz utrke u utrku bilježi sve odlične rezultate. Dakle kakanjska publika a posebno ljubitelji atletike će imati priliku uživati u pravoj atletskoj poslastici, kaže.

Ove godine ‘Kakanj za 5’ za čistu peticu

Organizatori očekuju da će ovogodišnja utrka biti za čistu peticu jer se radi o najmasovnijoj utrci kao rezultat pobuđenog interesovanja za rekreativno trčanje.

  • Novitet je da sada trčimo najoptimalnijom trasom dakle ulicama Alije Izetbegovića i ulicom Branilaca gdje zbog velike širine ulice i odličnog asfalta trkači mogu razvijati najveće brzine bez straha od povrede. Za vrijeme odvijanja trke u periodu od 20:00-21:00 ove ulice će biti zatvorene za saobraćaj pa se unaprijed izvinjavamo svim našim sugrađanima zbog eventualnih zastoja u saobraćaju i molimo ih za razumijevanje, objašnjava Bajrić za Kakanj-x.com.

Noćna utrka je važna za Kakanj

Cilj ovog događaja je promocija rekreativnog trčanja i rekreativnog sporta. Porazna je činjenica (Studija o zdravlju stanovništva FBIH)  da je samo 24% populacije u BIH fizički aktivno dok je u  isto vrijeme gojaznost i fizička neaktivnost predstavljaju jedan od osnovnih riziko faktora za mnoga oboljenja.

  • Vrijednost ovakvog događaja je u tome što mijenja životne navike stanovništva i pokreće ljude na fizičku aktivnost. To se dugotrajan proces i ne stvari se ne mogu promjeniti ‘preko noći’. Rezultat organizacije prethodnih utrka je već vidljiv: sve više trkača je u našoj sredini a također je lokalna sredina prihvatila rekreativno trčanje kao normalnu aktivnost pa nam trkači rekreativci više ne izgledaju kao čudaci.

„Trkačka zajednica je jedna velika porodica“

Organizratori utrke od samog početka su opredijelili se za profesionalni nivo organizacije ulične utrke koji iziskuje velike organizacione pripreme i ulaganje značajnih finansijksih sredstava.

  • Nije korektno da iznosim ocjene utrke u čijoj organizaciji sudjelujem. Nastojimo da ni po čemu ne zaostajemo u odnosu na utrke u drugim sredinama. Težimo ka organskom, prirodnom rastu utrke kroz popularizaciju rekreativnog trčanja. Što bude veći broj naših sugrađana ‘inficiran’ rekreativnim trčanjem to ćemo imati veći broj trkača. Trkačka zajednica je jedna velika porodica. Na trkama upoznajete mnoge ljude i sklapate prijateljstva, kaže Bajrić.

Na kraju razgovora Bajrić je uputio zahvale Općini Kakanj i JU Kulturno-sportskom centru Kakanj na pokroviteljstvu ovom događaju te generalnom sponzoru marketu Crvena Jabuka te sponzorima Moj San, Tvornica cementa Kakanj, Fondacija Mozaik,  Delta Petrol Kakanj, AB Petrol Kakanj, DSM Trade, AB Techning Maribor, CELAB Kakanj, BH Telecomu i Oktal Pharm Sarajevo.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

U Njemačkoj bonusi za zaposlene do 3 hiljade eura

Zaposleni u Njemačkoj će moći da dobijaju regrese i...

Svjetski dan dostojanstvenog rada: Bh. radnici između života i preživljavanja

Iz Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) su povodom...

Mama otišla na posao, a nije poljubila sina: Njegova reakcija postala je hit

Mali Aleksander sa Floride oduševio je mnoge nakon što...