Povezano

AB Petrol Kakanj: Milion KM za vlastiti proizvodno-administrativni objekat do kraja 2022.

Strateški partner i distributer nekoliko vodećih svjetskih firmi u oblasti mašinske opreme, AB Petrol d.o.o. iz Kaknja, ostvario je u ovoj godini poslovni rast cca. 20 posto i započeo izgradnju vlastitog proizvodno –administrativnog objekta vrijednog cca. milion KM.

Zahvaljujući ovoj investiciji, koja bi trebala donijeti neke suštinske promjene u njihovom poslovanju, AB Petrol bi trebao postati firma sa pretežno proizvodnom djelatnošću.

- Marketing -

Prema riječima Igora Andrijevića, direktora AB Petrol d.o.o. Kakanj, nakon dvadesetak godina uspješnog poslovanja, stvoreni su preduslovi za izgradnju vlastitog proizvodno-administrativnog objekta.

„Predračunska vrijednost ove investicije je bila cca. 750.000 KM, ali uslijed poremećaja na tržištu, vjerovatno će narasti na cca. milion KM. Ukupna korisna površina našeg proizvodno- administrativnog objekta je oko 800 m2, koji će biti izgrađen na parceli površine od 2000 m2. Tu ćemo proizvoditi hidraulične komponente, koje ćemo koristiti pri realizaciji vlastitih projekata, ali svakako ćemo s tim asortimanom pokušati izaći i na domaće, ali i inostrano tržište. Nadam se završetku investicije do kraja 2022 godine“, kaže Andrijević.

Osim što ste započeli izgradnju vlastitog proizvodno-administrativnog objekta, da li ste u 2021. realizovali još neke značajne investicije?

“Da, u ovoj godini smo također realizovali još neke, nama vrlo značajne projekte, kojima smo se nadali već dugi niz godina. Istaknuo bih projekat koji smo realizovali u kompaniji ArcelorMittal Zenica, ali i ostale projekte koje smo radli sa kompanijama: Sisecam Soda Lukavac, TC Kakanj, FC Lukavac, Natron Hayat.

Kad je u pitanju naša saradnja sa ArcelorMittal Zenica, radi se o projektima u pogonima Čelićana, Aglomeracija, Koksara. Realizacijom ovih projekata, ArcelorMittal Zenica je dodatno automatizirao dio svojih pogona. Osim toga, svaki ovaj projekat donosi i ekološku benefit, jer se smanjuje potrošnja energije, a posebno kontaminacija zraka i zemljišta. Ovo su projekti koje smo dugi niz godina razrađivali i usaglašavali. U konačnici, udio ovih realizovanih projekata u našem ukupnom prihodu u 2021. godini je više od 30%.”

Možete li ukratko predstaviti kompaniju AB Petrol d.o.o. Kakanj?

“AB Petrol je službeno osnovan 1992 godine, ali uslijed ratnih okolnosti firma nije imala privrednih aktivnosti do 1996., kada posao pokreće moj pokojni otac Ivica Andrijević. Njegova vizija je bila poslovno i partnerski se vezivati za velike industrijske sisteme na području Kaknja i ZE DO Kantona.

Iako u nazivu naše kompanije piše Petrol, nemamo nikakve veze sa gorivima, a poslovanje je usmjereno ka nabavci i prodaji mašinske opreme. AB Petrol u 1998. postaje distributer SKF iz Švedske, globalnog lidera u proizvodnji ležajeva i drugih komponenti vezanih za rotacionu opremu, sa asortimanom cca. 30.000 različitih artikala. Danas smo njihov i distributer i regionalni partner.

Dakle, bavimo se projektovanjem, isporukom i montažom opreme za sisteme centralnih podmazivanja, cirkulacijama ulja i masti u industriji, te projektima vezanim za pneumatske i hidraulične sisteme. Ovakve projekte realizujemo i u zemljama regiona, ali sve češće i u najrazvijenijim zemljama EU.”

Znači, cjeloviti projekti preuzeli su vodeći udio u Vašem poslovanju nad trgovinom?

“Da, u posljednjih desetak godina trgovina nam prestaje biti primarna u poslovnom rezultatu, a sve više tzv. cjeloviti projekti preuzimaju vodeći udio poslovanja. U svim industrijama, a naročito onim teškim, postoji potreba za kontinuiranim podmazivanjem rotacione opreme. Dakle od razvoja idejnog i optimalnog projekta do isporuke montaže , puštanja u rad i konačnog projekta izvedenog stanja AB Petrol svojim partnerima obezbjeđuje produženi vijek trajanja postrojenja. Ovi projekti za investitora donose brojne benefite kao što su pozitivni utjecaji na ekologiju, smanjenje utroška energije, automatizacija procesa, ta najčešće vrlo brzi povrat ulaganja.”

Koje su glavne karakteristike Vaše poslovne strategije?

“U implementaciji naših projekata isključivo se rukovodimo najvišim standardima i kvalitetom robe i oko toga nikad nema dvojbe. Ipak najvažniji princip je vezan za ljude, njihove kompetencije, ali i karakterne osobine. Harmonija međuljudskih odnosa je ispred svega. Sa dobrim timom sve se može, pa tako i krajnji rezultat kreiraju ljudi, a ne mašine.”

Kakvi su poslovi rezultati koje ste ostvarili u 2021.?

“Poslovni rezultat koji smo ostvarili u 2021. godini preliminarno će biti znatno bolji u odnosu na godinu ranije. U svakom slučaju, rast po svim bitnim parametrima bit će cca 20%.”

Koje inovativnosti u poslovanju su pomogle da prebrodite krizu izazvanu pandemijom COVID-19.?

“U periodu mart-juli 2020. godine poslovna aktivnost bila nam je svedena na minimum. Međutim, nismo poduzimali nikakve radikalne poteze, niti su naši uposlenici na bilo koji način osjetili taj veliki pad prihoda. U drugom dijelu 2020. uspjeli smo ostvariti solidan prihod i taj trend je nastavljen i u 2021. godini. Taj ružni period nas je natjerao na traženje novih kupaca i izlazak na tržišta regiona. Mogu reći da nas je pandemija COVID-19 natjerala da više radimo.”

Šta u poslovnom smislu za AB Petrol donosi 2022. godina, kao i kakva su daljni planovi razvoja kompanije?

“Prema trenutnim pokazateljima, poslovna 2022. godina bi trebala da bude blago bolja od ove, solidne poslovne godine. On što je za nas najvažnije je dovršetak vlastite investicije u proizvodno-administrativni objekat. To će dovesti do nekih suštinskih promjena i AB Petrol bi trebao postati firma sa pretežno proizvodnom djelatnošću. Iz ovog razloga, 2022. godina će biti godina prestrojavanja, a pravi rezultati bi trebali biti vidljivi u narednim godinama.”

Izvor: Poslovne novine

- Marketing -

Najnovije

Popularno