5 C
Kakanj
Subota, 17 Aprila, 2021

Mladi pisci Ze-do kantona: Ovo su radovi koji će biti objavljeni u prvoj zbirci

U sklopu projekta Mladi pisci Ze-do kantona koji implementira Udruženje za kulturu Kontrast objavljeni su rezultati konkursa / natječaja za prijavu radova za objavljivanje prve zbirke Mladi pisci Ze-do kantona.

Od ukupno pristiglih 211 radova, žiri u sastavu Vernes Subašić (predsjednik), Selma Salihbašić Numić (članica) i Arif Odobašić (član) jednoglasno su donijeli odluku o odabiru tri najbolja rada, kao i dodatnih 47 radova koji će biti uvršteni u zbirku Mladi pisci Ze-do kantona.

Prva tri nagrađena rada napisali su učenici/e Almedina Čelenka, IX-a razred, OŠ „Enver Čolaković“ Zenica, Haris Telalović, 9. razred, PU Prva osnovna Montessori škola Zenica i Zejna Bakunić, VI razred, OŠ ˝Skender Kulenović˝ Zenica.

Spisak svih učenika čiji će radovi biti uvršteni u zbirku objavljeni su na Facebook stranici Udruženja za kulturu Kontrast (@kontrast.udruzenje).

Predsjednik žirija Vernes Subašić ovom prilikom istaknuo je da iako je u pitanju konkurs za uzrast osnovne škole, svjesni smo činjenice da učenici nemaju dovoljno životnog i čitalačkog iskustva (uz to je i velika razlika u godinama i zrelosti između uzrasta od šestog do devetog razreda), sjetimo se na ovom mjestu Ane Frank. Ona bi mogla učestvovati na ovom konkursu da je kojim slučajem raspisan u vrijeme kada je pisala svoj Dnevnik. Naš zadatak je bio pronaći neku novu, možda još neotkrivenu „Anu Frank“.

Članica žirija Selma Salihbašić osvrnula se na vrijeme u kojem je nastala zbirka privijenac mladih pisaca, vrijeme koje je uzdrmalo svaki damar našeg društva, vrijeme pandemije, neizvjesnosti i trajnih posljedica za svakog pojedinca. Usprkos tome, mladi pisci su uspjeli sačuvati i njegovati svoje umjetničke vrijednosti. O tome nam posebno svjedoče tri rada koja smo izabrali kao najbolje. Pokazali su nam da umjetnost živi i opstaje i u teškim uslovima kada su u pitanje dovedeni osnovni postulati egzistencije, odnosno opstanka pojedinca na ovom svijetu.

Trenutno se radi na pripremi zbirke za štampu, a promocija zbirke i dodjela nagrada su planirane za kraj marta ili početak aprila tekuće godine.

Projekat Mladi pisci Ze-do kantona finansira Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Ze-do kantona, Grad Visoko, Skula programs d.o.o. i mnogobrojna fizička lica koja su podržala projekat putem kampanje Mladi pisci Ze-do kantona.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO