― Marketing ―

Zvanični podaci ministarstva prometa i komunikacija BiH: Ove države ne priznaju vozačke dozvole iz BiH

- Marketing -

Procedura o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa Italijom traje čak od 2012. godine. Zbog čega se protivi Slovenija?

Prema zvaničnim informacijama Ministarstva prometa i komunikacija BiH, vozačke dozvole iz BiH nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, Kipru, Malti, Nizozemskoj, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj i Švicarskoj.

 

- Marketing -

Iz ovog ministarstva su, odgovarajući na zastupničko pitanje Saše Magazinovića, naveli da je Predsjedništvo BiH još na sjednici od 17. maja 2022. donijelo odluku o prihvatanju Sporazuma između BiH i Španije o obostranom priznavanju vozačkih dozvola, no još se čeka na odgovor iz navedene države.

 

Nadalje, još 2013. podnesena je inicijativa da se obostrano priznaju vozačke dozvole iz BiH i Albanije, a to pitanje ponovo je aktuelizirano 2022., a Albaniji je odaslan i nacrt sporazuma.

 

 

Kada je riječ o Italiji, procedura traje još od 2012. godine. Predsjedništvo BiH je 2016. donijelo odluku o potpisivanju sporazuma, ali nije postojala spremnost Italije za tako nešto.

 

 

U decembru 2020. Italija je predložila izmjene tabele ekvivalencije, a tim izmjenama došlo bi do značajnog ograničenja sporazuma jer bi onda vozači uz vozačku kategoriju B kategorije posjedovali potkategoriju A1, prenosi Fokus.ba.

 

BiH je predložila prelazno rješenje, ali odgovora od Italije nije bilo.

 

Kada je riječ o Sloveniji, ova država se poziva na preporuke ekspertske grupe Evropske komisije i tvrdi da oni još nisu izdali pozitivno mišljenje za BiH po ovom pitanju. Slovenija, tvrde nadležne institucije, nije potpisala sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola niti sa jednom državom.

 

Kada je riječ o drugim državama, Ministarstvo prometa i komunikacija iniciralo je zaključivanje bilateralnih sporazuma, ali još ne postoji spremnost drugih strana.

 

- Marketing -