Zoran Milanović u Kraljevoj Sutjesci:" Moja posjeta nema veze sa Popisom stanovništva"

Hrvatski premijer Zoran Milanović je danas završio dvodnevnu posjetu u Bosni I Hercegovini. Premijer je u dvodnevnoj posjeti Bosni I Hercegovini posjetio mjesta gdje žive veće zajednice Hrvata u BiH: Livnu, Tomislavgradu, Rami, Kupresu, Bugojnu, Gornjem Vakufu-Uskoplju, Kraljevoj Sutjesci.

U svom prolazu kroz Bosnu i Hercegovinu gospodin Milanović je osobno izrazio želju da posjeti i Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci koji spada u najistaknutije samostane Provincije Bosne Srebrene, jer uz one u Fojnici i Kreševu, svjedoči o njezinom sedamstoljetnom kontinuitetu.

Hrvatska vlada kroz više godina iz projekata za pomoć Hrvatima u Bosni i Hercegovini financira i neke projekte ovoga samostana vezane za očuvanje i zaštitu povjesno-kulturnog blaga. Uz sve to, posjet gospodina Milanovića je i znak potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini prigodom tekućeg popisa. Kako se vidi, postoje brojni razlozi za ovaj posjet, pa evo i ovakav jesenski ugođaj koji ovdje nudi raskošnu paletu boja.

Na pitanje novinara, da li je planiran sastanak sa predstavjicima općine Kakanj, Milanović je kratko prokomentarisao da to nije bilo planirano, ali da je ipak imao sastanak sa predstavnicima općina Bugojna i Gornjem Vakufu-Uskoplje.
Aktuelno pitanje novinara je bio i Popis stanovništva BiH, odnosno da li posjeta Milanovića ima veze sa popisom koji se od 1-15.oktobra sprovodi u Bosni i Hercegovini.

Nema, svjestan sam da se u Bosni i Hercegovini odvija Popis stanovništva. Ovdje su i Hrvati, Srbi i Bošnjaci svjesni da se ovdje odvija popis, ja ih na to neću dodatno motivirati.” – odgovorio je Milanović
“Rat je davno završio i nadam se da je sve manje prisutan u glavama i srcima ljudi. Ja ću se iskreno zalagati da Bosna i Hercegovina što brže počne pregovore za članstvo u EU, ja ne znam koliko to mogu promjeniti. Smatram da je to jedini i najbolji način da Bosna i heregovina prevlada ono što je prošla i čega će se teško otarasiti ako se ne okrene nečemu potpuno novom, a to je EU i novi standardi. Ti pregovori ne mogu trajati kratko, ali nema smisla da ih BiH ne počne. Ja sam jedan od rijetkih koji tako razmišljaju, jer problem Bosne i Hercegovine uz sve njezine probleme koji postoje je to što je ona potpuno izvan rada Europske politike.” – završio je hrvatski premijer Zoran Milanović

Prvi put službeno je Bosnu i Hercegovinu Milanović posjetio u februaru 2012., kad je posjetio Sarajevo i Vitez, te Široki Brijeg i Mostar. U travnju 2013. bio je u Stocu, Ravnome, Međugorju i Čapljini, te na otvaranju privrednog sajma u Mostaru.

kakanj-x/ foto & tekst Emerin Ahmetašević
Možda vam se svidi

Comments are closed.