18.5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 26 Jula, 2021

Znate li šta ustvari znači ‘Bajram Šerif Mubarek Olsun’?

spot_imgspot_imgspot_imgspot_imgVjernici islamske vjeroispovijesti danas obilježavaju Kurban – bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu kako bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed, neka je mir i spas Božiji na njega. Kurban bajram traje 4 dana.

Svima nam je poznata tradicionalna rečenica “Bajram Šerif Mubarek Olsun”, kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram. A da li znate šta znači?

Riječ “Bajram” je perzijskog porijekla, a na turskom znači praznik. Riječ “Šerif”, koja je arapskog porijekla, na turskom znači čestit. Blagoslovljen znači riječ “Mubarek” na turskom, riječ je inače arapskog porijekla. “Olsun” na turskom znači ‘neka bude’.

To znači da čestitka: Bajram Šerif Mubarek Olsun zapravo znači:

“Neka ti je blagoslovljen čestit praznik”.

Kada odgovorite “Allah razi olsun”, znači da ste rekli „neka Allah bude zadovoljan tobom“.

Redakcija Bh-index portala čestita Bajram svim vjernicima muslimanima uz želje da nastupajuće dane provedu u miru i sreći sa svojim porodicama – Bajram Šerif Mubarek Olsun,

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO