Znate li koje su dječje godine najstresnije za roditelje?

Iako se čini da je vrijeme neposredno iza poroda najgore za roditelje, pogotovo za majke, zbog nespavanja i iscrpljenosti, pravo nezadovoljstvo dolazi puno kasnije

Zaboravite na tzv. “terrible twos” ili groznu drugu godinu djetetova života, kada prolaze nešto poput prvog puberteta. Američki profesori sa Sveučilišta Arizona State i Oklahoma State otkrili su da su roditelji pod najvećim stresom i osjećaju se najnesretnije u dječjim “tween” godinama, periodu između djetinjstva i tinejdžerskih godina. To su obično 11. i 12. godina.

Majke djece u toj dobi tada najčešće pate od depresije, puno više nego kada su im djeca tinejdžeri.

“Mnogo majki nije svjesno da veliko i najbolnije odvajanje potomaka od roditelja ne nastupa kada dijete napusti svoje gnijezdo, već kada se psihološki udalje od njih. To je psihološka metamorfoza i za majku i za dijete. Ne samo da neka djeca dožive velike hormonalne promjene u to vrijeme već se i ponašaju otuđenije i odbojnije prema majkama”, ispričala je voditeljica istraživanja Suniyja Luthar.

Ženama otprilike u 42. godini počinje padati razina hormona estrogena i progesterona zbog čega se mogu osjećati manje brižno i ponašati otresitije i prema djeci i prema partneru. No zadovoljstvo djecom obično raste kako djeca izlaze iz tinejdžerskih godina. (klokanica.24sata.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply