Povezano

Znanstvenici: Novi soj može biti opasan i za one koji su već preboljeli koronu


Studije su pokazale da se nova varijanta covida-19 jače i lakše veže za ljudske stanice. To može objasniti zašto izgleda da se širi oko 50% brže od prethodnih verzija, rekao je vodeći južnoafrički epidemiolog Salim Abdool Karim.

- Marketing -

Južnoafrički genetičari identificirali su varijantu 501Y.V2 krajem prošle godine. Radi se o jednoj od nekoliko novih inačica za koje se sumnja da brže šire zarazu koronavirusom. Među njima su, osim južnoafričkog, i takozvani britanski te brazilski soj, piše Reuters.

“Naša prirodna antitijela su manje učinkovita”

“Studije rekonvalescentnog seruma sugeriraju da su naša prirodna antitijela manje učinkovita, s time da trenutni podaci pokazuju da nova varijanta nema ozbiljnije simptome”, rekao je Karim.

Britanski znanstvenici i političari izrazili su zabrinutost da bi cjepiva koja se trenutno koriste ili su u razvoju mogla biti manje učinkovita protiv te varijante. Stručnjaci koji su jučer govorili na virtualnom panelu kazali su da još uvijek nema jasnog odgovora na to pitanje i da su potrebne daljnje studije.

“Imamo razloga za zabrinutost jer je virus pronašao način da izbjegne prethodno nastala antitijela”, rekao je virolog Alex Sigal s Afričkog instituta za zdravstveno istraživanje.

“Svijet je podcijenio ovaj virus. On može evoluirati, prilagođava nam se”, dodao je.

Što do sada znamo o novim, mutiranim sojevima?

Stručnjaci smatraju da bi britanski soj, koji se pojavio u rujnu prošle godine, mogao biti i do 70% zarazniji, iako najnovije istraživanje Državne agencije za javno zdravstvo Engleske (PHE) pokazuje da se radi o između 30% i 50% većoj sposobnosti širenja. Upravo je ova varijanta odgovorna za velike brojke novozaraženih i nove lockdownove diljem Velike Britanije, navodi BBC.

Južnoafrička varijanta pojavila se u listopadu i ima potencijalno jače promjene u proteinu spike od britanskog soja. Naime, ovaj soj ima jednu od mutacija kao i britanski, plus još dvije za koje znanstvenici smatraju da bi mogle utjecati na učinkovitost cjepiva.

Velika Britanija je stoga uvela zabranu izravnih letova iz Južne Afrike i ograničene letove u tu zemlju.

Brazilska varijanta pojavila se još u srpnju, no do sada se nije previše širila na druge kontinente. Nedavno je otkrivena kod četvero putnika koji su u Japan stigli iz Brazila. Ima tri ključne mutacije u proteinu spike, slično kao i južnoafrička.

Hoće li cjepiva djelovati?

Trenutna cjepiva dizajnirana su prema ranijim inačicama, ali znanstvenici smatraju da bi ona trebala djelovati i protiv ovih novijih sojeva, mada postoji mogućnost smanjene efikasnosti. Zdravstveni djelatnici smatraju da će cjepiva i dalje u nekoj mjeri biti učinkovita jer ona treniraju naš imunološki sustav da napada različite dijelove šiljka, ne samo one na kojima su se pojavile mutacije.

U tijeku su laboratorijske studije kojima se želi provjeriti utječu li ovi novi sojevi na razinu učinkovitosti cjepiva.

“Naš imunološki sustav je izvanredno pametan. Možda će drugi dijelovi imunološkog sustava nadoknaditi nedostatke i omogućiti da cjepiva i dalje djeluju”, rekao je Willem Hanekom iz južnoafričkog tima znanstvenika, prenosi Index.

- Marketing -

Najnovije

Popularno