― Marketing ―

Zmajev trougao: Na ovom ukletom mjestu je nestalo 700 ljudi

- Marketing -

Leži tačno nasuprot Bermudskog trougla, pa se smatra njegovim tihookeanskim pandanom. Povrh svega, i u tom području zabilježene su aktivnosti koje se teško mogu objasniti

Đavolje more (japanski Ma-no Umi), poznatije i po imenu Zmajev trougao, područje je u Tihom okeanu oko japanske obale i ostrva Ogasavara koje uključuje dobar dio Filipinskog mora.

Leži tačno nasuprot Bermudskog trougla, pa se smatra njegovim tihookeanskim pandanom. Povrh svega, i u tom području zabilježene su aktivnosti koje se teško mogu objasniti, piše Pun kufer.

- Marketing -

Prije nekoliko hiljada godina Kinezi su vjerovali da u tom moru živi zmaj koji vuče brodove prema dnu kako bi utolio svoju glad.

Ne čudi stoga što nestanak brodova u Đavoljem moru danas mnogi pripisuju tom mitskom biću.

Postoje priče o tome kako je veliki mongolski vođa Kublaj-kan pokušao da napadne Japan još u 13. stoljeću, ali izgubio je 40.000 ljudi upravo u Zmajevom trouglu. Tokom 19. stoljeća mnogi su moreplovci prijavljivali nenadano pojavljivanje misteriozne dame na svojim jedrenjacima.

Ipak, najpoznatija priča datira iz 1952. godine, kada je u septembru nestao istraživački brod Kaio Maru No. 5 sa cijelom posadom od 31 osobe. Istraživači su ispitivali aktivnost podvodnog vulkana Mjođin-Šo, ali se nikad nisu vratili kući.

Prema natpisima Čarlsa Berlica iz 1989. godine u knjizi “The Dragon’s Triangle”, japanska je vojska od 1952. godine do 1954. godine na ovom području izgubila pet brodova sa oko 700 osoba, zbog čega ga je japansko Ministarstvo pomorstva i ribolova proglasilo opasnim na sredini prošlog vijeka.

Šta se s nestalim ljudima i brodovima dogodilo, nikad nije u potpunosti razjašnjeno, kao i u slučaju Bermudskog trougla.

Nauka tvrdi da u pitanju nije paranormalna aktivnost, već postojanje zarobljenih količina opasnih gasova na morskom dnu. Tačnije, riječ je o nalazištima metanskog klatrata koji na temperaturi većoj od 18 stepeni mogu izazvati zapanjujuću eksploziju i potopiti brodove bez ikakvih ostataka i dokaza.

- Marketing -