Povezano

Život u 30-im, 40-im, 50-im godinama života: Šta jesti za bolje zdravlje i više energije


Kako prolazite tridesete, četrdesete, pedesete i poznije godine, i vaše tijelo i stil života doživljavaju velike promjene, pa bi bilo poželjno da i prehranu prilagodite tome.

- Marketing -

Uz pomoć vodiča o prehrani, koji predlažu nutricionosti, poboljšat ćete zdravlje, izboriti sa umorom i osjećati dobro.

U 30-im jedite da biste pobijedili umor

Kad ste umorni, obično ćete posegnuti za lošom hranom jer neispavanost može izazvati pad nivoa leptina, hormona koji signalizira sitost, a poveća nivo grelina, tzv. hormona gladi.

Kao rezultat toga, vaše tijelo će više tražiti slatku i masnu hranu. Ako možete, nadjačajte taj impuls i birajte hranu koja je puna proteina, što će vam osigurati više energije tokom dužeg vremenskog perioda.

Voće i povrće bogato je antioksidansima i hranjivim tvarima, kao što su željezo, magnezij i kalij, koji su potrebni mozgu da bi funkcionirao najbolje što može i savladao umor.

Povećajte unos vitamina B-kompleksa

Vaš organizam koristi ovu grupu vitamina za pretvaranje hrane u energiju. Vitamini B-kompleksa mogu također pomoći u smanjenju stresa koji doživljavate zbog kratkih rokova na poslu ili napetosti u porodici, kako pokazuju rezultati studije iz 2019. godine objavljeni u časopisu “Nutrients”.

Osim toga, oni imaju ključnu ulogu u razgradnji homocisteina, amino-kiseline koja, u prevelikim količinama, može dovesti do krvožilnih oštećenja i koje rastu kad ste pod stresom.

Trebali biste unositi najmanje 400 mcg folne kiseline dnevno, koja se uglavnom nalazi u namirnicama kao što su grah, lisnato povrće i žitarice, ili kroz suplemente. Također, potrebni su vam vitamini B6 i B12, koji se uglavnom nalaze u plodovima mora, piletini i žitaricama.

- Marketing -

Najnovije

Popularno