Živite zdravo: Zašto je važno dan započeti jutarnjom šetnjom?


Jutarnje svjetlo potiče tijelo da proizvodi serotonin, hemikaliju zbog koje se osjećamo dobro. Serotonin regulira koliko dobro spavamo, a kasnije se pretvara u melatonin koji nam je potreban da bismo čvrsto spavali.

- Marketing -

– Uvijek izađem prije nego što je vani dan. Ove rane jutarnje šetnje su dobre, između ostalog, u pripremi za moj posao – napisala je autorica Harriet Martineau.

Njoj nije trebala nauka da se uvjeri u mnoštvo dobrobiti koje nudi ranojutarnja šetnja. Danas su te prednosti ipak naučno potvrđene. Pa ako se odlučite prošetati samo jednom dnevno, učinite to ujutro.

Prednosti jutarnje šetnje

Svjetlost je primarni mjeritelj vremena za svaku stanicu u našem tijelu. A ako dobijemo ‘”njekciju” svjetla unutar sat nakon buđenja, svaka stanica i neuron se postavljaju u skladu s tim. Dovoljno je i 10 minuta hoda po jutarnjoj svjetlosti. Od ranojutarnje šetnje nas ne bi trebalo odvraćati ni loše vrijeme jer čak i prigušeno i oblačno dnevno svjetlo sadrži mnogo više luxa (mjera koja se koristi za intenzitet ili svjetllo) nego što unutarnja rasvjeta može pružiti.

Optimizira cirkadijalni ritam

Naša osjetljivost na svjetlo je najniža kada se prvi put probudimo, što znači da nam je potreban jaki udar koji će upozoriti naš mozak i postaviti nam cirkadijalni ritam. Brojne studije su pokazale da način na koji provodimo prvi sat buđenja može povećati ili smanjiti šanse za dobar san. Jutarnje svjetlo govori sloju neurona iza naših očiju da je vrijeme da krenemo, a ujedno i smanjuje proizvodnju melatonina (hormona zbog kojeg se osjećamo pospano i koji nam pomaže da spavamo noću).

No, udar jutarnjeg svjetla također javlja kortizolu da nam preplavi tijelo – probudi nas, da nam energiju i osnaži nas. U idealnom slučaju, nekoliko minuta jutarnje šetnje trebalo bi proći bez sunčanih naočala, osim ako nije baš jako vedar dan.

Jutarnje svjetlo također potiče tijelo da proizvodi serotonin, hemikaliju koju proizvode nervne stanice zbog koje se osjećamo dobro. Serotonin regulira koliko dobro spavamo, a kasnije se pretvara u melatonin koji nam je potreban da bismo čvrsto spavali. Iako se čini čudnim, ranojutarnja šetnja je najbolja stvar koju možemo učiniti da poboljšamo san.

Dobro je za zdravlje srca i krvnih sudova

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano