Povezano

Zilko iz Breze: Da sam mlađi ne bih ostao ovdje ni 24 sata

Na desnoj strani  crkva, na lijevoj džamija. Ukoliko dolazite iz pravca Ilijaša i Visokog . Ili obrnuto, ako ste putnik iz Vareša.

Sve su to pravci kojima se možete voziti našom lijepom BiH. Isprepletana sa svih strana, a opet sve je  dostupno svakome.

- Marketing -

I gdje god se zaputili, slučajno ili ciljano, naićete na ljude koji , iako nose stotine misli u glavi, ipak nađu vrijeme da vam upute lijepu riječ, šalu, savjet ili osmijeh.

Iako smo danas svi opterećeni vlastitim životarenjem, uvijek je lijepo čuti  različito mišljenje i doživljaj svakodnevnice, jer ćete sigurno dobiti neku pouku ili savjet koji možete primjeniti na sebi ili nečemo svom.

Ovih dana samo iskoristili sunčane trenutke da u Brezi, rudarskom gradiću, lijepom mjestu udaljenom oko pola sata vožnje od Sarajeva, popričamo sa građanima o trenutnom stanju i životu u ovom gradu.

Zilko Mešetović je treći sagovornik iz ove čaršije sa kojim smo podijelili doživljaj ovog mjesta. Dakle, koliko god ljudi sreli, svako će na drugačiji način da predstavi  sliku koju vidi o Brezi. Zabrinutost je mnogima okupirala glavu.

Ima i onih koji se trude da kroz šalu  smanje stres i odstrane sve negativnosti  koje su nam nametnute, i koje, naravno, sami sebi obezbjeđujemo.

Različit doživljaj života, drugačija razmišajanja, ali svima je jedno zajedničko, v ole svoj grad, svoju čaršiju. Pozdravljaju se, čak i preko ceste, iz automobila. O obližnjoj kafani  sumiraju sadašnjicu, uz bosansku kafu i rahatlokum. Jedni su vraćaju kući iz pošte i banke, gdj su ostavili novac za režije, drugi sa pijace ili iz marketa nose kilogram voća ili parče mesa. Živi se u Brezi. No, samo domaći najbolje znaju kako izgleda taj život.

Malo mjesto a tako bogato. Rudom, prirodom, voćarstvom, znamenitostima, historijskim spomenicima, obrazovanom omladinom, vrijednim kadrom, svime što bi ovaj kraj moglo dovesti u odličnu egzistencijalnu poziciju. Međutim, grad stagnira.Već godinama. A strah od još goreg uvijek postoji.

Breza, grad u kojem sve vjere i sve nacije biju istu bitku kao i u drugim područjima naše zemlje, ostati zdravog razuma i obezbjediti sebi bolju egzistenciju. Samo je drugačiji pogled i način realizacije. A kako se drugi bore kroz život, gledajte već u narednim pričama na našem kanalu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno