17.5 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

Zgošćanski stećak, najljepše i najbogatije ukrašeni bosanski stećak

Na području Kaknja kao i na području susjednih općina historičari pronalaze kolijevku srednjovijekovne bosanske države u kojoj se njegovala bogumilska posebnost i samosvojnost. U Kaknju su pronađeni brojni spomenici i artefakti iz perioda srednjovijekovne Bosne, a najpoznatiji su Zgošćanski stećak, Zgošćanski obelisk, te zlatni pečatni prsten sa ljiljanom.

Stećak iz Zgošće, 1903. godinaZgošćanski stećak i Zgošćanski obelisk na mjestu pronalaska u Kaknju, fotografija iz 1903. godine

 

 

 

Zgošćanski stećak, 1914. godine (1)

Zgošćanski stećak, 1914. godineZgošćanski stećak i Zgošćanski obelisk u vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu nakon prebacivanja iz Kaknja, fotografija iz 1914. godine

Zgošćanski stećak, sigurno najljepše ukrašeni stećak koji je ikad pronađen, i Zgošćanski obelisk, su 1914. godine prebačeni iz Kaknja u botanički vrt Zemaljskog muzeja u Sarajeva gdje se i danas nalaze.

Prije nekoliko godina izrađena je i replika Zgošćanskog stećka koja je postavljena ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, te replika Zgošćanskog obeliska koja je postavljena u centralnoj gradskoj jezgri Kaknja.

Osim čuvenog stećka i obeliska, u Zgošćanskoj nekropoli stećaka u Kaknju 2012. godine je pronađen i pečatni prsten sa ljiljanom izrađen od zlata i legure. Prsten će uskoro iz Muzeja Grada Zenica gdje se trenutno čuva biti vraćen u Kakanj obzirom da će 1. marta 2015. godine, na Dan nezavisnosti BiH, u Kaknju biti otvoren muzej.

pecatniprstenzgošća zgo3 zgo4zgo5

Srednjovijekovni zlatni pečatni prsten sa ljiljanom

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO