Žestoka reakcija Dušanke Majkić na odluku Valentina Inzka

Popularno

PovezanoDušanka Majkić, srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, izjavila je da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko “diktatorskim nametanjem dopuna Krivičnog zakona BiH oduzeo Srbima pravo na odbranu i pravdu, kao i pravo da govore”.

Poručila je da je teško zamisliti da strani diplomata, i to u ostavci, nametne ovako delikatan zakon pred sam odlazak, iako mu Dejtonski sporazum ne daje pravo na takvu diktatorsku moć.

- Marketing -

– Nije mogao izabrati gori trenutak da pripremi doček svom nasljedniku, jer je ovim uzavrela i problematična politička scena dodatno iskomplikovana – kazala je Majkić u izjavi za Srnu.

Konstatovala je da “o lošim namjerama Inzka, za kojeg kaže da je prespavao 12 godina u BiH i kojeg se njeni građani neće sjećati po dobru, upravo govore nametnute dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

– Inzko ne reče da takvu inkriminaciju još nisu uvele mnoge demokratskije zemlje od BiH poput Velike Britanije, Francuske, Danske, Finske, Švedske, Slovačke – rekla je Majkić i dodala da je “nečuveno licemjerno ukoliko su neke od ovih zemalja, koje su članice Upravnog odbora za sprovođenje mira (PIK) u BiH dale saglasnost za nametanje zakona”.

Ona je navela da je činjenica da Savjet Evrope traži od svojih članica da u krivičnom zakonodavstvu propišu ovo krivično djelo utvrđeno u presudama nekih od sudova, ali da istovremeno Savjet Evrope insistira na tome da se ovim ne povrijedi sloboda izražavanja i mišljenja.

– A, Inzko upravo to čini. To je njegova namjera, suditi Srbima zbog verbalnog delikta čak i u slučajevima kada se argumentovano, uz dokaze osporava takvo krivično djelo – kazala je.

Prema njenim riječima, Incko je “požurio da ispuni bošnjačke političke želje prije nego što je prošlo dovoljno vremena i dat relevantan sud o događajima iz proteklog rata”.

– Ipak, istina izbija na površinu. Mnoga eminentna imena i svjetski autoriteti, poput izraelskog profesora Gideona Graifa na naučnoj osnovi progovorili su o stradanju u i oko Srebrenice. Time je otkrivanje pune istine samo započelo i nikako nije okončano – ističe Majkić.

Podsjetimo, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo je dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove Odluke stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog Zakona, na privremenoj osnovi sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uvjeta.

- Marketing -

Najnovije