18.5 C
Kakanj
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Žene vs. muškarci: Studije otkrile ko je izdržljiviji i ko brže sagorijeva masnoće

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img


Par studija objavljenih ovog mjeseca otkrilo je da žene imaju tendenciju sagorijevanja više masti od muškaraca tokom vježbanja, a sportaši oba spola s boljom kardio izdržljivošću sagorijevaju više masti nego njihovi vršnjaci koji nisu u toliko dobroj kondiciji.

Jedno istraživanje, koje su stručnjaci sa Sveučilišta Bath objavili u International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, proučavalo je 73 zdrave odrasle osobe u dobi od 19 do 63 godine koje su sudjelovale u biciklističkom fitness testu, a da prije njega nisu ništa jele. Istraživači su otkrili da su sudionici koji su sagorjeli najviše masnoće ustvari oni s najboljom kardio kondicijom.

No žene su također konstantno sagorijevale više masti nego muškarci, pokazalo je istraživanje.

Ista skupina istraživača je uspjela u drugoj studiji, objavljenoj 6. ožujka u Experimental Physiology, utvrditi kako su sudionici sagorijevali masnoće za gorivo. Otkrili su da specifični proteini u mišićnom tkivu pomažu učinkovitijoj razgradnji masti za energiju tokom treninga.

Međutim, još uvijek nije jasno zašto su žene mogle sagorjeti više masnoće od muškaraca.

Žene bi također mogle biti fizički otpornije od muškaraca

Ova otkrića podupiru prethodne dokaze da bi žene mogle biti izdržljivije tokom dugih treninga, trčanja ili drugih tjelesnih aktivnosti od muškaraca.

Žene su obično malo otpornije na umor, imaju bolji protok krvi u mišićima i brže se oporavljaju nakon napora nego muškarci, prema Gregu Nuckolsu, istraživaču znanosti o vježbanju i autoru za Stronger By Science, koji je proučavao razlike u vježbanju žena i muškaraca.

Ovo bolje sagorijevanje masti moglo bi objasniti i zašto žene imaju bolju osjetljivost na inzulin, hormon koji regulira šećer u krvi. Osjetljivost na inzulin znak je zdravog metabolizma, što sugerira da su žene metabolički fleksibilnije od muškaraca, piše Insider.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO