Povezano

Žene s većom stražnjicom pametnije su i zdravije, kaže novo istraživanje


Međutim , pokazalo se da velike stražnjice – osim što su u modi i izgledaju dobro – mogu biti dobre za tebe u više aspekata. Istraživanje (koje je analiziralo podatke 16.000 žena) koje je provelo Sveučilište u Oxfordu otkrilo je da žene sa stražnjicom većom od prosjeka nisu samo inteligentnije, nego su i iznimno otporne na kronične bolesti.

- Marketing -

Profesor Konstantinos Manolopoulos, vodeći znanstvenik studije i počasni konzultant za endokrinologiju u bolnici Queen Elizabeth Birmingham, rekao je: „Ideja da je distribucija tjelesne masti važna za zdravlje poznata je već neko vrijeme. Međutim, tek nedavno se pokazalo da masnoća na bedrima i veliki opseg kukova promiču zdravlje; ta donja tjelesna masnoća sama po sebi štiti.“

Nalazi istraživanja pokazuju da žene s većom pozadinom imaju nižu razinu kolesterola i glukoze, te višu razinu omega 3 masnoća (za koje se pokazalo da kataliziraju razvoj mozga). Velika stražnjica također pogoduje razini leptina u ženskom tijelu, hormona koji je odgovoran za regulaciju težine, te dinopektinu, hormonu koji djeluje protuupalno, za zdravlje srca i protiv dijabetesa. Osim toga, masno tkivo stražnjice zadržava štetne masne čestice i sprječava kardiovaskularne bolesti.

Treba napomenuti da masnoće na trbuhu, salo u gornjem dijelu tijela i pretilost – ne treba brkati s većim stražnjim dijelom – nisu zdravi i mogu dovesti do niza zdravstvenih problema kao što su visoki krvni tlak, dijabetes i visoki kolesterol.

„Ne možemo samo reći da se moraš osjećati ugodno s onim što imaš“, rekla je dr. Tiffany Powell iz Southwestern Medical Centra Sveučilišta Texas u Dallasu. „Moramo doista naglasiti izravnu vezu između pretilosti, čimbenika rizika i kardiovaskularnih bolesti. Moramo pomoći ljudima da shvate da si, unatoč tome što voliš svoj izgled, izložena riziku. Hodamo po tankoj liniji pomažući ljudima da shvate utjecaj pretilosti, a da se ne osjećaju loše zbog sebe.“

- Marketing -

Najnovije

Popularno