Željko Komšić otvoreno: Dodikov potez dogovoren s Grabar-Kitarović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda Željko Komšić od sutra preuzima presjedanje ovom institucijom.

Naime po Ustavu Bosne i Hercegovine i po sistemu osmomjesečne rotacije Komšić u subotu preuzima dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH od Milorada Dodika.

Povodom preuzimanja nove dužnosti Komšić je govorio za Oslobođenje. U tom intervjuu komentarisao je i ponašanje svog kolege Milorada Dodika, a vezano za događaje oko gradnje Pelješkog mosta.

Komentirajući posljednji Dodikov potez u Predsjedništvu BiH, u kojemu je uložio veto na odluku kojom bi se zaustavilo gradnju Pelješkog mosta do rješavanja graničnog pitanja na moru, Komšić je kazao kako je to rezultat dogovora njegovog srpskog kolege u državnom vrhu s hrvatskom predsjednicom.

– Koliko znam Dodik je obećao Hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da će to zaustavljati u Predsjedništvu BiH – izjavio je Komšić.

Odbacio je Dodikove tvrdnje da bi zaustavljanje gradnje Pelješkoga mosta stvorilo probleme s gradnjom mosta na Savi kod Gradiške i nepotrebno otvorilo sukob BiH i EU, što je bio i glavni argument da Narodna skupština Republike Srpske u četvrtak podupre veto i tako trajno blokira stupanje na snagu odluke za koju su glasovali Komšić i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Bila je to Dodikova nepotrebna predstava. Želim upozoriti kako se i odluke Narodne skupštine RS mogu obarati pravnim lijekovima. Nisam sklon onoj ‘tuk na tuk’ , ali je činjenica da Dodik otvara procjep. Sada ja i drugi član Predsjedništva Šefik Džaferović možemo u federalnom Parlamentu početi obarati procese do kojih je RS ili Miloradu Dodiku jako stalo – najavio je Željko Komšić.

– Apsurdno je ovo što Milorad Dodik radi. To nema nikakve veze s vitalnim nacionalnim interesom RS , ali on se pozvao na jednu odredbu koja traži konsenzus u Predsjedništvu kod odluka koje se tiču vanjske politike – kazao je Komšić.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske podržala je sinoć Zaključke u vezi Prijedloga odluke o potvrđivanju stava predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Za odluku je bilo 60 poslanika, a šest protiv i šest suzdržano.

Možda vam se svidi

Leave A Reply