Željko Komšić otkriva detalje sastanka sa Gabrielom Escobarom, prva rečenica je odgovor na to hoće li biti rata u BiH

Popularno

PovezanoGovora o Izbornom zakonu na sastanku sa Escobarom nije bilo potvrdio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

-Rata neće biti, jasno je nakon sastanka poručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić prenoseći stav Gabriela Escobara zamjenika pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnog izaslanika predsjednika Joea Bidena.

- Marketing -

-Ne znam šta će biti na susretu sa gospodinom Dodikom. Izričite poruke Escobara su da rata neće biti, Dayton je bio i ostaje politika SAD-a koje su i jedna od potpisnica Sporazuma i ništa se ne može desiti sa Daytonom mimo SAD-a. Ponašanje Srbije i Beograda je takvo da nisu zainteresovani za bilo kakvu vrstu konflikta. Regionalna inicijativa otvoreni Balkan je prihvatljiva, ocjena Escobara je da se ovo što se dešava u BiH je vještačka kriza.

Govora o Izbornom zakonu na sastanku sa Escobarom nije bilo potvrdio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

-SAD smatraju da je proširenje EU na Zapadni Balkan imperativ ne samo za nas nego i za EU. Postoje različiti pristupi, ali SAD stoje iza toga da Zapadni Balakan mora ući u jače procese integracije u EU. Dotakli smo se i pitanja korupcije koja hara cvijelom regijom pa i BiH, kazao je Komšić naglasivši da samo “lud čovjek može ići na to da se ugrozi mir i stabilnost u regionu i samoj BiH.”

- Marketing -

Najnovije