Željka Cvijanović položila zakletvu: Evo šta je poručila nova predsjednica RS-a

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da će njena osnovna ideja kao predsjednika Republike biti ista ona kojom je bila rukovođena i u prethodnom periodu, a to je jaka, stabilna i prosperitetna Republika Srpska.

“To je Republika koja ima jasno artikulisan politički stav i koja se ne plaši da ga izrazi. To je Republika otvorena za svakoga da u njoj živi ko poštuje njene zakone i ko je spreman da nadograđuje njene vrijednosti. To je Republika koja će nastaviti da se razvija i gradi, i u kojoj će institucije nastaviti da rade na poboljšanju uslova za život njenih građana”, rekla je Cvijanovićeva u obraćanju u Narodnoj skupštini Srpske.

Ona je dodala da je to i Republika koja je poštovana spolja i iznutra i koja gradi partnerstva sa drugima, ne gubeći strpljenje, volju ili upornost da gradi mostove saradnje sa drugima čak i onda kad se čini da su razlike nepremostive.

“Iako smo malobrojni u poređenju sa mnogim drugim narodima ili republikama, vjerujem u naš ljudski i svaki drugi potencijal. Ako smo okupljeni oko interesa Republike, onda mnogo toga možemo zajedno da uradimo. Ako smo razjedinjeni i ako su nam institucije slabe, onda ništa nećemo ni moći, ni postići. Vlada na čijem čelu sam bila u prethodnom mandatu rukovodila se upravo tom idejom. Radili smo zajedno sa predsjednikom Republike i našom Narodnom skupštinom kao veliki tim. Zato smo uspjeli da savladamo brojne prepreke, da očuvamo političku stabilnost i obezbijedimo privredni rast”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da izbor za predsjednika Republike doživljava kao priznanje za sve ono što je, zajedno sa svojim kolegama, činila kao predsjednik Vlade u vremenu koje nije bilo nimalo lako i u okolnostima u kojima su brojni politički i finansijski izazovi prijetili sa svih strana.

“Ali, razumjela sam tad, kao što razumijem i sad, da su jake institucije najbolja odbrana od svih prijetnji i najbolja garancija opstanka Republike”, naglasila je Cvijanovićeva u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon inauguracije.

Ona je istakla da su stabilne institucije garancija izvršenja obaveza prema građanima i korisnicima budžeta, one su garancija izgradnje infrastrukture i ukupnog razvoja Republike, garancija da će se poštovati životi i napori onih koji su stvarali i gradili Republiku i da će vlast biti spremna za sve ono što će se morati rješavati u budućim vremenima.

“Danas je važan dan jer je nakon sprovedenih izbora konstituisana jedna od naših ključnih institucija – Narodna skupština Republike Srpske u novom sazivu, pred kojim svečanu zakletvu polažu predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH.

Uskoro će u ovom visokom domu biti izabrana i nova Vlada Republike Srpske, a odmah potom biće usvojeni naši strateški dokumenti – Budžet za 2019. godinu i Program ekonomskih reformi. Ovim pokazujemo našu sposobnost da sprovedemo izbore na demokratski način i budemo efikasni u formiranju vlasti, kako bi naše institucije nastavile nesmetano da funkcionišu”, rekla je Cvijanovićeva.

Navodeći da će u naredne četiri godine zajedničkog mandata i političkog i institucionalnog rada sigurno nailaziti na brojne prepreke, izazove, probleme, Cvijanovićeva je naglasila da je zato važno da se u Republici Srpskoj obezbijedi jedinstvo institucija i mobiliše dovoljno političke volje da bi radili na programu razvoja Republike i učvršćivanju njene ustavne pozicije.

“Zato je važno da sa timom iz Republike Srpske, na čelu sa našim dosadašnjim predsjednikom i novoizabranim srpskim članom Predsjedništva BiH, tijesno sarađujemo i usaglašavamo pozicije i stavove Republike. Kao predsjednik Republike radiću na obezbjeđivanju institucionalnog i narodnog jedinstva. Svijest o važnosti Republike, njenog očuvanja, njene političke, institucionalne, finansijske stabilnosti i njenog ukupnog identiteta mora biti dominantna”, poručila je Cvijanovićeva.

Iako su neki, dodala je ona, priželjkivali, a nažalost, čak i radili na njenoj destabilizaciji, građani su ponovo i na ovim izborima jasno poručili da je Republika Srpska iznad svega i da je Republika Srpska na prvom mjestu.

“Zato i danas želim da iskažem duboku zahvalnost i poštovanje prema onima koji su svoje živote ili dijelove tijela ugradili u Republiku Srpsku. Za sve nas koji obavljamo najodgovornije funkcije, ali i za sve druge koji na bilo kojem mjestu rade u okviru sistema ili učestvuju u bilo kojem procesu važnom za Republiku, ove žrtve moraju biti osnovna vodilja u borbi za njeno dalje jačanje i razvoj, i za njenu odbranu u ovim i svim drugim izazovnim vremenima”, naglasila je predsjednik Republike Srpske.

Možda vam se svidi

Leave A Reply