Željka Cvijanović o mogućem otvorenom sukobu između entiteta: Biće problema ako SIPA bude hapsila ljude u RS-u zbog negiranja genocida

Popularno

Povezano– Mi smo se borili u svojoj zemlji, za svoja prava, za svoju kuću u kojoj su naši preci živjeli vijekovima, i nismo pokušavali da nekome nešto oduzmemo. Druga odluka je odbijanje poštivanja pomenute nametnute odluke visokog predstavnika, dodala je Cvijanović.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da svaka država u kojoj nema dijaloga na kraju atrofira, a BiH je jedna od zemalja bez dijaloga i budućnosti, jer politički predstavnici Bošnjaka to ne žele i za to pokušavaju da prebace odgovornost na Srbe.

- Marketing -

– Ne možete nekoga prisiliti da učini nešto ili da bude negdje. Stalno ponižavate jedan od konstitutivnih naroda, obezvređujete ga, nazivate ‘genocidnim’, ‘agresorom’, pokušavate da mu oduzmete sve što želite, a zatim kažete hoćete da mu budete partner, rekla je Cvijanović.

Ovdje jednostavno nema budućnosti, kaže Cvijanović, jer budućnost mora biti plod pregovora i dogovora da bi se izgradila zajednička državu.

– Ako ta država postoji i ako je zajednička, onda bi trebalo da odražava interese svih. U u suprotnom, svi scenariji u budućnosti su mogući, istakla je Cvijanović, dodavši da se stvari mijenjaju na globalnom i regionalnom nivou.

Ona je ponovila da nema ništa protiv funkcionisanja zajedničkih institucija BiH, ali da se mora poštovati ustav koji Republici Srpskoj daje određena ovlašćenja i nadležnosti.

Cvijanović je naglasila da je stav Republike Srpske poznat a to je poštovanje dejtonske BiH i dejtonske procedure, što, nažalost, nije bio slučaj ni ranije, a ni sada kada je za visokog predstavnika u BiH imenovan Christian Schmidt bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN.

– Ukazujemo na to već duže vremena, ali međunarodna zajednica to ne želi da čuje, pokazujući ogromno licemjerje i zahtijevajući od nas da se ponašamo u skladu sa procedurama koje oni sami stalno krše. Rečeno nam je da moramo imati demokratsko društvo, a oni čini sve suprotno principima demokratije, rekla je Cvijanović.

Drugim riječima, kaže Cvijanović, ne može postojati normalna država u kojoj vam neko spolja može nametnuti neku vrstu zakona.

– Očigledan je nedostatak legitimiteta i zakonskih ovlašćenja. Institucija visokog predstavnika je nadživjela samu sebe i ona više nije potrebna, rekla je Cvijanović.

Upitana da prokomentariše dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a koje predviđaju zabranu negiranja genocida, Cvijanovićev je istakla da je Inzko preuzeo, čak i uzurpirao nadležnost parlamenta, koji mora da vodi rasprave o bilo kom zakonu i odluči koje izmjene treba da se donesu.

Ona je konstatovala da je Valentin Inzko samo stvorio nered i haos, a u sferi odnosa među narodima koji žive u BiH samo je povećano nepovjerenje, umjesto da je radio na pomirenju.

– Republika Srpska je tim povodom postigla političko jedinstvo između vladajućih i opozicionih stranaka koje pokazuje koliko je trenutna situacija ozbiljna kada su se svi politički faktori u Republici Srpskoj ujedinili radi zajedničkog cilja, naglasila je predsjednik Republike Srpske.

Ona je navela da su rezultat ovog jedinstva dvije zakonske odluke usvojene u Narodnoj skupštini Republike Srpske – prva je zabrana da se Republika Srpska naziva genocidnom, što su mnogi bošnjački političari tvrdoglavo ponavljali svih ovih godina, i agresorom, jer ona to nije ni bila.

– Mi smo se borili u svojoj zemlji, za svoja prava, za svoju kuću u kojoj su naši preci živjeli vijekovima, i nismo pokušavali da nekome nešto oduzmemo. Druga odluka je odbijanje poštivanja pomenute nametnute odluke visokog predstavnika, dodala je Cvijanović.

Komentarišući ocjenu ruskog Ministarstva vanjskih poslova da je ova odluka Inzka udar na suverenitet BiH, kao i da je njenim donošenjem visoki predstavnik prekoračio ovlaštenja i izazvao unutrašnju političku krizu bez presedana, predsjednik Republike Srpske je naglasila da se apsolutno slaže s tim stavom i da već dugo vremena govori da su visoki predstavnici otvoreno zauzeli jednu strane, izazivajući krize umjesto da pomognu u njihovom rješavanju.

Ona je ocijenila da je rezoluciju predstavnika Ruske Federacije i Kine u Vijeću sigurnosti UN kojom se predlaže ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH bila odličan pokušaj da se BiH izvuče iz veoma teške situacije u kojoj se našla od završetka rata.

– Mi od tada imamo visoke predstavnike koji su više puta kršili ljudska prava uvođenjem sankcija protiv legitimno izabranih zvaničnika, kao i pravni okvir svog mandata, mijenjali ustave, zakone, preuzimali nadležnosti parlamenta, pravosudnog sistema i mnogih drugih institucija. Sada je došlo vrijeme da se zatvori takva kvaziinstitucija. Stoga izuzetno cijenim ovu rezoluciju, koja je bila divan pokušaj da se međunarodnoj zajednici da mogućnost za izlaz iz krize i barem djelimično zadrži njen ugled. Nažalost, vidjeli smo reakciju, ova inicijativa nije naišla na uspjeh jer neki neumorno i uporno nastavljaju da brane ono što bi bila anomalija u svakoj demokratiji. Visoki predstavnici su sve vrijeme tvrdoglavo promovisali sve što je političko Sarajevo željelo, a na štetu dva druga naroda – Srba i Hrvata. Bila bih srećna da je ona usvojena, jer bi se tada mogli konačno vratiti dijalogu unutar BiH, istakla je Cvijanović.

Upitana da prokomentariše nedavnu izjavu Inzka o navodnom rastućem uticaju Rusije i Kine u BiH, te da bi zapadne zemlje, posebno EU, trebale da preduzmu “oštrije” mjere za postizanje mira unutar BiH, Cvijanović je rekla da ne bi bio problem da je on to izjavio kao privatni stav, ali je problem što je to izjavio sa mjesta visokog predstavnika i što je još gore, mnogi dijele njegov stav.

– U BiH nemamo nikakav štetan uticaj protiv kojeg bi Zapad trebalo da se bori. Imamo odličnu saradnju sa Rusijom i Kinom i želimo da razvijamo saradnju i sa svim zemljama svijeta sa kojima možemo ostvariti svoje ekonomske ciljeve i postići političko razumijevanje, poboljšati situaciju i izgraditi dobra partnerstva. Mi ne pravimo nikakvu razliku, ali je očigledno da su Incko i njegovi partneri opsjednuti Rusijom i Kinom i opterećeni činjenicom da te dvije zemlje žele da investiraju u Republici Srpskoj, dok njihove to ne čine, naglasila je Cvijanović.

- Marketing -

Najnovije