Željka Cvijanović građanima: Pripremite se za 9. januar!

0

Cvijanović je podsjetila da su građani na referendumu odlučili da će takozvani “dan RS-a” i ubuduće biti obilježavan 9. januara

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će se 9. januar i dalje slaviti kao takozvani “dan RS-a” , bez obzira na odluke Ustavnog suda BiH, te poručila građanima da se “spreme za slavlje naredne godine”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Cvijanović je naglasila da RS ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda BiH, koji je 29. marta ponovo proglasio neustavnim 9. januar.

“Ima ustavna, politička i demokratska sredstva i mehanizme da zaštiti svoja obilježja. Smatram da mnogi procesi u BiH idu u pogrešnom pravcu, pa tako i ovo pitanje osporavanja Dana Republike”, rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, odgovor RS na ovu “besmisleno nametnutu i isproblematizovanu temu uvijek je bio adekvatan”.

“Mi razmijemo da građani žele da obilježavaju 9. januar, dan za koji imaju puno poštovanje i shvataju njegov značaj. Oni koji ga napadaju nastoje da ukinu identitet Republike Srpske, koja je verifikovana 9. januara 1992. godine. S tim se nastoji staviti `pod tepih` činjenica da je Srpska nastala prije rata, prije oružanih sukoba, da smo imali izgrađene institucije, svoju teritoriju i svoju vlast”, objasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da “oni žele da izbrišu taj dio historijskog fakta i kažu da je RS nastala u Dejtonu”.

Ona je podsjetila i da su građani na referendumu odlučili da će takozvani “dan RS-a” i ubuduće biti obilježavan 9. januara kada je ovaj entitet i formiran.