Želja za hranom može otkriti šta treba organizmu


Možda niste znali, ali hrana za kojom čeznete otkriva nešto o zdravlju. Australski nutricionisti ističu koliko je važno obraćati pažnju na apetit i hranu za kojom žudite jer može otkriti i određene nedostatke u organizmu. 

- Marketing -

Li Holms (Lee Holmes), nutricionist, ističe kako je čežnja za određenom hranom često pokazatelj manjka određenih minerala u tijelu, što kroz vrijeme može dovesti do zdravstvenih problema, a kada je u pitanju prehrana, često se borite s povećanim apetitom i željom za određenom hranom.

Ako vam se jako u zadnje vrijeme jedu čokolada, orašasti plodovi ili grah, može značiti da organizmu nedostaje magnezija, koji se može pronaći u sjemenkama bundeve, chia sjemenkama, kikirikiju, sojinom mlijeku i špinatu. Li smatra kako je normalno da u takvim trenucima obroku dodate tu čokoladu ili orašaste plodove, kako biste zaustavili čežnju.

Dodaje i kako manjak cinka, hroma, željeza, kalcija i magnezija, također, mogu voditi do čežnje za slatkim namirnicama. Ako vam sline cure na spomen lizaljke, zaslađenih napitaka i namirnica punih šećera, moguće je da vam nedostaje hroma, triptofana, fosfora, a prema riječima stručnjaka, sve je to potrebno za energiju, obnovu stanica i zdrav metabolizam.

Ako pak čeznete za slanim grickalicama, to bi mogao biti znak disbalansa elektrolita, što se može javiti nakon vježbanja i dehidracije. Li dodaje kako manjak cinka i željeza mogu, također, biti uzrok želje za slanim. 

Možda je malo čudno čeznuti za gaziranom vodom, ali i to se može dogoditi te značiti da je došlo do manjka kalcija u organizmu. Umjesto da se prepustite želji, nadomjestite nedostatak tako da pijete mlijeko ili jedete šljive, brokule i kelj u svakom obroku. Ako je u tijelo premalo željeza, vjerovatno ćete imati jaku želju za crvenim mesom, a ako u prehranu uključujete malo proteina, i to bi moglo biti odgovorno za želju za hranom. 

Želja za čokoladom: Vaše tijelo treba magnezija, a možete ga unijeti putem orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća i voća. 

Želja za zaslađenim pićima i hranom: Vaše tijelo treba hrom, triptofan i fosfor, a možete ih pronaći u zelenom povrću, piletini, siru, grožđu, batatu, jajima i žitaricama. 

Želja za hljebom i tjesteninom: Vaše tijelo treba proteina i nitrogena, a trebali biste jesti crveno meso, grah, chia sjemenke, masnu ribu. 

Želja za masnom hranom: Vašem organizmu treba kalcija, a možete ga pronaći u povrću, leći, mlijeku i siru. 

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano