Zdravstveni stručnjaci tvrde: Anksiozni poremećaji se mogu uspješno liječiti


Stresni uslovi života, u posljednje vrijeme posebno uzrokovani panedemijom sve više uzrokuju razna depresivna stanja koja utiču na život čovjeka. Zdravstveni stručnjaci navode kako je anksioznost sve prisutnija u društvu u kojem živimo, javlja Anadolu Agency (AA).

- Marketing -

Anksioznost je normalno emocionalno stanje predodređeno za naš opstanak. Kada se toliko razvije da nas sputava u svakodnevnom životu, govorimo o anksioznim poremećajima. Psihijatar Mojca Zvezdana Dernovšek tvrdi da se anksiozni poremećaji mogu uspješno liječiti.

Manifestacije anksioznosti su različite: kod generalizovanog anksioznog poremećaja osoba se plaši svojih vrijednosti, kod paničnog poremećaja plaši se sopstvenih tjelesnih reakcija, kod agorafobije se plaši mjesta gdje se ne osjeća bezbjedno, kod socijalne fobije srama, u specifičnoj fobiji je anksiozan, što je posebna okolnost, a u opsesivno-kompulzivnom poremećaju zastrašuju ga vlastite misli.

Pojedinac može imati nekoliko anksioznih poremećaja u isto vrijeme ili različite anksiozne poremećaje u različitim vremenskim periodima. Kod anksioznih poremećaja ne gubi se dodir sa stvarnošću. On sve vrijeme zna šta mu se dešava i da nešto nije u redu sa onim što mu se dešava. To je i jedna od suštinskih razlika između anksioznosti i psihotičnih poremećaja, kod kojih pacijent ne vjeruje da je bolestan, objašnjava psihijatar Mojca Zvezdana Dernovšek.

Pojavljuje se i komorbiditet sa drugim mentalnim poremećajima, posebno depresijom.

Znakovi i simptomi anksioznih poremećaja uključuju mentalne, emocionalne, bihevioralne i fizičke dimenzije ljudskog postojanja. Fizički simptomi nastaju zbog prekomjerno aktivnog autonomnog nervnog sistema, kao što su ubrzano i glasno disanje, znojenje, bljedilo, lupanje srca, hladne i vlažne ruke, suha usta, mučnina, glavobolja, vrtoglavica, učestalo mokrenje, probavne smetnje, strano tijelo u grlu, gušenje, napeti i bolni mišići, skupljena ramena, bol u križima, umor, drhtanje ruku, drhtanje nogu, mekana koljena.

Emocionalni simptomi se manifestuju kao anksioznost, zabrinutost, panika, nemir, osjećaj krivice i srama, ljutnja, osjećaj inferiornosti, nesigurnosti, a kognitivni kao manifestacije negativnih misli, nametljivih misli, pretjeranog samoposmatranja, anksioznosti oko budućnosti, katastrofa i druge mentalne distorzije, nestrpljivost, razdražljivost, poremećena koncentracija, nesanica. Tipični obrasci ponašanja anksioznih poremećaja su izbjegavanje i povlačenje od neugodnih okolnosti, napuštanje aktivnosti, zaštitno ponašanje i traženje potvrde.

Kod svih anksioznih poremećaja važno je da se pojedinac educira o prirodi poremećaja i mogućnostima za pomoć. Tada je potrebno njegovati zdrav način života zasnovan na pet stubova psihofizičkog zdravlja: porodične veze, zdravlje, prijatelji, posao i hobiji, te naučiti opuštati se.

Za relaksaciju, navode stručnjaci, svako treba da izabere one tehnike opuštanja koje mu odgovaraju, kao što su autogeni trening, opuštanje mišića, tehnike disanja, meditacija, joga…

“Opušteni mišići govore tijelu da nije u opasnosti. Aerobni sportovi također djeluju protiv anksioznosti, pomažući jačanju psihofizičke kondicije, kao što su trčanje, vožnja bicikla, plivanje, penjanje po stijenama i brzo hodanje. Za sjedeće osobe cilj je oko 8.000 koraka dnevno, a za one koji su aktivniji cilj je bliži 10.000 koraka dnevno. Ako želimo liječiti depresiju ili anksiozne poremećaje, potrebno je oko 12.000 koraka dnevno”, navodi se u Priručniku za podršku u suočavanju s anksioznošću.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano