Zdravko Mamić ostaje u pritvoru: Ročište u petak

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić bit će zadržan u pritvoru Suda BiH tokom noći gdje će se u petak održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovo izručenje.

“Bila je varijanta da se danas održi ročište, ali će ipak biti sutra”, rekao je za Hinu Mamićev advokat Zdravko Rajić.

Pojasnio je kako je njegov klijent dovezen u prostorije državne policijske agencije SIPA-e, čiji su ga pripadnici tokom dana lišili slobode, nakon čega će biti prebačen u Sud BiH i zadržan do održavanja ročišta.

Prema ranijim najavama sam Mamić, ali i njegov bosanskohercegovački advokat Rajić najavili su da će se usprotiviti njegovu izručenju koje je od BiH zatražila Republika Hrvatska temeljem sporazuma o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Dinamov savjetnik Zdravko Mamić je prošle sedmice nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora zajedno s još tri osobe s objašnjenjem da je oštetio Dinamo i proračun Hrvatske. On je dan prije izricanja presude prešao u BiH, čije državljanstvo posjeduje.

Možda vam se svidi

Leave A Reply