ZDK je primjer dobre prakse u unapređenju sistema srednjeg stručnog obrazovanja

Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona danas je bila organizator tematske konferencije pod nazivom: “Unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja u ZDK-u”, tokom koje su prezentirani i rezultate dugogodišnje saradnje sa svim akterima u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja na području tog kantona.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Kako je istakla predsjednica PKZDK Diana Babić, fokus djelovanja zadnjih su godina usmjerili na “poboljšanje kvaliteta izvođenja praktične nastave”, kao i unapređenja saradnje “dva mjesta učenja”, a sve s ciljem da bi učenici srednjih stručnih i tehničkih škola stekli kompetencije potrebne za sudjelovanje u savremenim procesima rada.

Podršku u realizaciji projekata pružaju im Njemačka razvojna agencija GIZ, Vlada ZDK i Federalni zavod za zapošljavanje, u djelu aktivnih mjera zapošljavanja.

  • ZDK je, sa zadovoljstvom moram reći, napravio veliki iskorak u sistemu unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja, kao i aktivnih mjera zapošljavanja i primjer smo dobre prakse – istakla je Babić.

Napomenula je kako su prethodnom periodu mnogo posla uradili na zakonodavnom okviru. Educirani su i mentori te master treneri u sklopu projekata njemačkog GIZ-a, za čiju su realizaciju bili delegirani eksperti od strane Pedagoškog zavoda ZDK i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

  • Fokus je na unapređenju praktične nastave i kvaliteta praktične nastave, kako bi, na kraju školovanja, učenici imali kompetencije neophodne u savremenim procesima rada. S druge strane, u domenu obrazovanja odraslih, idemo na taj dio da u Komori organizujemo osposobljavanje nezaposlenih osoba i njihovo zapošljavanje. I tu smo kanton koji prednjači u rezultatima ostvarenim u takvim projektima – podvlači Babić.

Bez obzira na sve navedeno, dodaje, postoji mnogo stvari koje se moraju unapredjivati upravo na inicijativu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, doministrice Bernadete Galijašević i PKZDK.

  • Zajedno sa stranim finansijerima, formirali smo međusektorsku radnu grupu, koja će dodatno unaprijediti zakonodavni okvir srednjeg stručnog obrazovanja sa šireg aspekta – istakla je Babić.

Napominje kako su ide i u pravcu inicijative da se stipendiraju srednjoškolci koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, a Ministarstvo privrede ZDK, dodaje, kompanijama koje primaju učenike na praksu dodjeljuje dodatne bodove na javnim pozivima za poticaje malim i srednjim preduzećima.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja Aquaterm Olovo Esad Hamzić napominje kako su susreću s problematikom nedostatka određenog kadra, jer sve veći broj mladih odlazi iz BiH, piše Fena.

  • Naša ustanova primarno se bavi fizikalnom medicinom i rehabilitacijom, prema tome potreban je što veći broj medicinskog kadra, fizioterapeuta, medicinskih sestara, ali isto tako i propratnog osoblja – kuhara, konobara… Iskreno, tu imamo najveći deficit, s obzirom da u Olovu trenutno nema srednje škole koja vrši edukaciju tog kadra. Po pitanju medicinske struke, također imamo istu problematiku, mada u već dvije generacije imamo učenika koji pohađaju srednju školu – fizioterapeutski tehničar, što nas iskreno raduje i nadamo se da neće otići. Mi, u saradnji sa srednjom školom, također imamo potpisan ugovor u obavljanju praktične nastave – napominje Hamzić.

Nada se da će učenike koji su kod njih na praksi uspjeti zadržati te osposobiti za svoje potrebe.

Objavljeno:

Pretplata

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Bajramski koncert Rudarske glazbe u Kaknju: Pun​ bajramske milosti

„Rudarska glazba“​ povodom Kurban Bajrama, u petak ​ 8.7.2022....

Bajramska akcija u MobiFon shop: Velika sniženja na cijeli asortiman

Praznik je oduvijek bilo vrijeme darivanja, da tako ostane...

Ostavljate punjač u utičnici nakon punjenja mobitela? Evo zašto to nije dobro

Uz ovih nekoliko trikova možete sačuvati bateriju na mobitelu Mobiteli...