Povezano

Zbog smrti mlade djevojke ova vakcina odsad samo uz potpis

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar najavio je u utorak potpuno obustavljanje vakcinisanja vektorskim vakcinam Johnson&Johnson u Sloveniji, nakon što je potvrđen i drugi slučaj da je ta vakcina izravno povezana sa smrću vakcinisane osobe.

Predložit ćemo da se vakcinisanje tim vakcinam omogući samo na izričit zahtjev i uz vlastoručni potpis osobe, kazao je Poklukar na konferenciji za novinare, ne isključujući mogućnost da bi se zbog neželjenih posljedica slično rješenje moglo donijeti i za vakcina AstraZenece.

- Marketing -

Uzrok smrti 20-godišnje Ljubljančanke Katje, koja je umrla krajem setembra, nedvojbeno je bila povezana s vakcinisanjem protiv Covida-19 vektorskim vakcinam Johnson&Johnson, potvrdilo je u utorak posebno medicinsko  povjerenstvo koje je formirano odmah nakon tog tragičnog slučaja, dodavši da je odluka svih pet članova komisije o tome bila jednoglasna. U slovenskoj javnosti takva se odluka i očekivala s obzirom da se radilo o mlađoj osobi koja nije imala nikakve komorbiditete.

Mlada Slovenka umrla je u bolnici krajem septembra, manje od dvije sedmice nakon vakcinisanja, od posljedica ugrušaka i krvarenja u mozgu. Povjerenstvo je nakon pregleda dokumentacije ustvrdilo da je njezino liječenje u bolnici nakon hitnog prijema bilo adekvatno i da su učinili sve da je spase te da prije vakcinisanje nisu postojale indikacije protiv vakcinisanja.

Riječ je o drugom potvrđenom smrtnom slučaju kao izravnoj posljedici stvaranja ugrušaka i krvarenja u mozgu nakon kojih je uslijedila smrt, nakon što je sličan fatalni ishod komisija potvrdila kod mlađe ženske osobe, supruge slovenskog diplomata, u proljeće ove godine. Ona je također umrla nakon vakcinisanja vakcinam Johnson&Johnson.

Slovenska vlada u parlament je poslala zakonsko rješenje po kojemu bi osobe koje su doživjele teške zdravstvene posljedice nakon vakcinisanja mogle dobiti odštetu od najviše 60 hiljada eura, a rodbini preminulih do 10 hiljada. O tome kao dijelu “protukoronskog” zakonskog paketa uskoro treba odlučiti parlament, prenosi Hina.

- Marketing -

Najnovije

Popularno